RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Od humanih ljudi Brčacima stiže pomoć sa svih strana

Tokom dana u Brčko distrikt BiH pristizala su vozila sa humanitarnom pomoći. Pomoć Brčacima danas je stigla i iz Bihaća.

Sa konvojem pomoći stigao je i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, koji je istakao da ono što je vidio na poplavljenim područjima mora mobilizirati ovu zemlju, jer nakon što se voda povuče trebat će izvršiti munjevitu akciju čišćenja ugroženih područja.

„Evo danas sa nekih 40 tona hrane, potrepština higijenskih, pribora, vode, gardarobe, došli smo pomoći. Prvo smo bili u Bosanskom Šamcu, u Brčko smo istovarili nekih 20 tona pomoći, a idemo i u Bjeljinu sa nekih 10 tona pomoći.Općina Bihać je ovo organizirala zajedno sa svojim građanima“, istakao je Galijašević.

U Brčko je pristiglo i još pomoći iz Turske, tačnije organizacije Crveni polumjesec iz Istambula. Ismail Haki Turundž ispred ove najjače turske organizacije za elementarne nepogode, kazao je da su dovezli dva šlepera medicinskog materijala, lijekova, hrane, a da je prije došlo pet šlepera sa pumpama. On je još dodao da se u Turskoj i dalje tovare kamioni sa potrebnim stvarima, a da je u putu i konvoj vatrogasne službe.

“Dolazi 19 kamiona sa najjačim mašinama za izvlačenje vode, čamcima koji ne vide nikakav talas, nikakvu strahotu koju ne mogu da uzmu u obzir da ne mogu odraditi, sa 40 ljudi, džinova koji će taj problematičan nasip odraditi. Naš rad će pokazati svu moć kojui smo mi došli ovdje da pružimo”, kazao je Turundž.

Gorska služba spasavanja BiH, stanica Sarajevo, također je u Brčko dopremila pomoć ugroženim građanima, koju su, kako je kazao Eldin Mulić, prikupili građani Sarajeva.

“Dopremili smo nešto lopata, hrane, sanitarija, odjeće, deka. To je ono što su građani Sarajeva uspjeli da nam dobace do baze, a mi pakovali.Ovo nam je već četvrti dan na trenu i obišli smo skoro sva ugrožena područja”, rekao je Mulić.

S Gorskom službom, iz Sarajeva stigla je i pomoć iz BH Airlinesa, koju su prema riječima pilota Nahidina Mujezinovića prikupili uposlenici ove kompanije.

“Danas smo prvi dan sa kolegama iz Gorske službe krenuli da to razvozimo, i vjerovatno ćemo produžiti i do Orašja”, naglasio je Mujezinović.

A ugroženima sa područja Distrikta pomoć je pristigla i od njihovih sugrađana iz Maoče. Fikreta Karamujić kazala je da su akciju pokrenuli i finansijski pomogli mještani Maoče koji su na radu u inostranstvu.

“Jučer su me nazvali naši Maočani koji se nalaze u Italiji, Njemačkoj i Austriji, pitali šta je potrebno, te poslali odmah novac da se to sve kupi i donese ovdje”, kazala je Karamujić.

Ova katastrofa koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, pokazala je još jednom humanost ljudi. Ova pomoć koja je došla, i koja dolazi, govori da Brčaci, kao i građani ostalih stradalih područja, nisu sami i prepušteni sebi.

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.