RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Од сутра обустава наставе у Брчком због корoнавируса

Влада Брчко дистрикта донијела је, у другом наставку 89. ванредне сједнице, Oдлуку о проглашењу угрожености становника Брчко дистрикта БиХ од епидемије заразне болести коронавируса (COVID-19), на основу које је наложено шефу Одјељења за образовање да од сутрашњег дана обустави наставу у свим основним и средњим школама те високошколским установама на подручју дистрикта Брчко.

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић рекао је након ванредне сједнице да је оваква одлука донешена на основу одлука Свјетске здравствене организације и трендова који су актуелни у остатку БиХ и државама у окружењу.

„ Шеф одјељења за образовање ће од сутрашњег дана обуставити наставу у свим основним и средњим школама као и у високошколским установама. Ова мјера ће трајати док постоји опасност од угрожавања становништва од корнавируса, а сваких седам дана ће се радити процјена новонасталог стања. Кризни штаб, као и остали чланови Владе су задужени да континуирано раде на мјерама које ће олакшати становницима живот у наредним данима у смислу да се превенира појава и ширење вируса међу становницима дистрикта Брчко“, истакао је Домић.

Ванредна сједница Владе по овом питању у сталном је засједању, а сутра 12.3.2020. године у 8:00 часова је заказан нови наставак када ће бити прецизиране и остале мјере.

„ Ради се о појачаној дезинфекцији јавног превоза и организацији јавних скупова. Шеф Одјељења за јавни регистар ће доћи са приједлогом мјера како би се смањио притисак на шалтерске сале у Влади Брчко дистрикта гдје се окупља значајан број људи код обављања свакодневних активности. Директор Дирекције за финансије ће до сутра доставити информацију о расположивим новчаним средствима која се могу користити за набавку заштитне опреме и средстава којa ће се ставити у функцију заштите становника. На састанцима Владе, осим Кризног штаба на нивоу Одјељења за здравство, убудуће ће бити присутни и представници Канцеларије за странце и Граничног пријелаза. Инспекторат ће појачаним мјерама олакшати провођење мјера које ће усвајати Кризни штаб, односно Влада Брчко дистрикта БиХ“, навео је Домић.

Замјеник градоначелника је рекао да у Брчком нема потврђених случаја заражених коронавирусом и истакао да мјере које су донешене имају за циљ да становници дистрикта нормално функционишу али исто тако да се смањи могућност појаве и ширења вируса на најмању могућу мјеру.

Домић је додао да ће Крзни штаб израдити пригодне плакате којим ће грађани бити информисани о важним радњама које требају обављати, а које ће помоћи у спречавању ширења коронавируса, уз важне информације у случају појаве болести.

„ Сваког дана ће Кризни штаб у одређено вријеме имати конференцију за медије ради информисања јавности о актуелном стању и додатним препорукама. Јавна здравствена установа „Здравствени центар Брчко“ је добила задатак да набави додатну опрему и заштитна средства за здравствене раднике како би они били безбједни у случају контакта са зараженима“, закључио је Домић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Данској регистровано 464 случајева инфекције новим заразнијим сојем вируса корона

Radio Brčko

U Republici Srpskoj nema novozaraženih od virusa korona

Radio Brčko

U Brčko distriktu BiH registrovano 13 novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko