RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održan sastanak o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo Brčko distrikta

Na današnjem sastanku o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo Distrikta koji je sazvao Predstojnik Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu Vlade distrikta, Pero Gudeljević, prisustvovali su predstavnici Odjela, predstavnici Gospodarske komore te Udruženje poslodavaca Brčko distrikta.

Gudeljević je istaknuo kako je izvjesno da zbog aktualne situacije s koronavirusom gospodarstvenici trpe velike štete, iako za sada nema egzaktnih brojčanih podataka o tome. Prema njegovim riječima najviše su na udaru poduzetnici koji se bave transportom robe i ljudi.

„Dogovorili smo se da će poslodavci u predstojećem razdoblju poduzimati sve mjere koje je moguće poduzeti kako njihovo poslovanje ne bi trpilo, ali također i da se uredno prikupljaju podaci o štetama koje će gospodarstvo pretrpjeti u predstojećem razdoblju, a tiče se prije svega onih firmi koje rade sa zemljama u kojima je koronavirus trenutno najaktualniji, ali naravno i sa drugim zemljama“ – rekao je Gudeljević.

Dodao je kako će zajednički pratiti situaciju, te procijeniti i u budućnosti predložiti mjere koje Vlada Distrikta može donijeti, a koje bi pomogle u umanjenju ovog problema.

Predsjednica Gospodarske komore Sanela Hadžajlić istaknula je kako poslovanje privrednika u Distriktu osjeća financijske posljedice zbog situacije s koronavirusom u svijetu, ali da ne treba stvarati paniku nego treba aktivno raditi na ublaženju ovog problema.

„Ne treba stvarati paniku, ali treba aktivno djelovati kako bismo doveli do toga da privreda što manje trpi zbog korona virusa.Mi smo tu da obavijestimo sve naše članove Privredne komore, Udruženje poslodavaca i sve asocijacije u vezi s problemima koji mogu da nastupe, a sve s ciljem sprječavanja širenja virusa. Potrebno je da se vrši kontrola vozila i svega što dolazi u preduzeće kako se ne bi desilo da se na taj način korona virus proširi. Svatko treba da se u svom preduzeću organizuje na način da spriječi unošenje ovog virusa u preduzeće“- rekla je Hadžajlić.

Iz Privredne komore pozvali su sve svoje članove i gospodarstvenike BD koji nisu članovi gospodarske komore da im se obrate za sve informacije koje su im potrebne u njihovom poslovanju inače, a sad u ovoj situaciji i s problematikom koronavirusa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Španija odobrila vakcinisanje djece uzrasta od pet do 11 godina

Radio Brčko

Brčko: Od posljedica virusa korona preminule četiri osobe, a registrovano 186 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Норвешка укида скоро све мјере против короне

Radio Brčko