RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odjeljenja za zdravstvo izdalo uputstvo stanovnicima o provođenju mjera na području pogođenom poplavom

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH upozorava sve stanovnike iz Vučilovca i okolnih naselja kao i druga lica da bez velike potrebe ne ulaze na područja koja su se tokom poplava nalazila pod vodom. Ukoliko pak imaju prijeku potrebu da ulaze na područja pogođena poplavom dužna su da koriste zaštitnu opremu koju čine najmanje: gumene čizme, gumene rukavice, maske za nos i usta, te zaštitna odijela.

Također su u obavezi da se pridržavaju sljedećih uputstava:

a) kada odlaze u područja pogođena poplavom:

– svako lice je obavezno da ima kompletnu zaštitnu opremu koja podrazumijeva gumene čizme, rukavice, maske za nos i usta, zaštitna odijela,

– sa sobom obavezno nositi flaširanu vodu, suhu i konzerviranu hranu,

– na terenu voditi računa o higijeni ruku, naročito prilikom konzumiranja hrane, pušenja cigareta i slično,

– držati se dalje od oborenih električnih vodova,

– ukoliko dođe do povrjeđivanja, potrebno je, obavezno, javiti se u najbližu zdravstvenu ustanovu jer je svaku pa i najmanju povredu neophodno medicinski tretirati is provesti antitetanusnu zaštitu.

b) kada se vraćaju s poplavljenih područja:

– po povratku sa terena opremu za jednokratnu upotrebu baciti na za to predviđeno mjesto

– drugu opremu detaljno oprati i dezinfikovati,

– izvršiti ličnu higijenu (pranje ruku, lica i kompletnog tijela),

– vozila koja su korištena za transport robe i ljudi oprati neposredno po povratku ili izvršiti dezinfekciju vozila,

– ukoliko se pojave neki od simptoma bolesti (povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u stomaku, povraćanje, proliv), koji upućuju na moguću zaraznu bolest, odmah se javiti ljekaru.

Dr Anđa Nikolić, šef Odjeljenja

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.