RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Održan 18. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH

Na jutrošnjem vanrednom zasjedanju Vlade istaknuto je da je prioritet u ovome trenutku da kako se voda s poplavljenih područja povlači pristupiti čišćenju kuća koje su bile zaplavljene. Sukladno tome radi se plan djelovanja navedenih aktivnosti i u smislu pomaganja ljudima da se odveze uništeni namještaj i izvrši dezinfekcija prostora. Gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić je kazao da je na sjednici napravljena reorganizacija i jasna zaduženja za pojedine sektore i na koji način da djelujemo kako bismo ubrzano čistili prostor i na takav način osigurali stabilniju higijensko- epidemiološku situaciju.
“U ovome trenutku imamo završne radnje u smislu izvlačenja uginule stoke pošto se voda na prostoru Krepšića i Vučilovca značajno smanjuje otkako su pokrenute dvije crpke na crpnoj stanici Đurići. Mislim da ćemo danas broj uginulih životinja skoro pa u potpunosti izvući. S druge strane smo donijeli odluku o uspostavljanju sistema i dodatnih zaključaka oko rada humanitarnih organizacija i raspodjele pomoći. Dali smo naputke i zadaće glede povjerenstva koje će vršiti popis štete na prostoru Brčko Distrikta i koji će u narednim danima žurno raditi”, obrazložio je gradonačelnik Domić. On je dodao da u ovome trenutku postoji jedna dvojba u smislu raspodjele humanitarne pomoći na državnoj razini te da je na osnovu mišljenja Vlade donesena odluka da je Brčko Distrikt bio na čitavoj svojoj površini u stanju elementarne nepogode. “Na planinama imamo ekstremna klizišta koja su uništavala kuće, a u dolinama imamo rijekama poplavljena naselja, pa i sam centar grada je bio poplavljen. Stoga smo donijeli zaključak da Brčko Distriktu treba dopasti 10 posto pomoći koja stiže na prostor Bosne i Hercegovine”, naveo je dr. Domić, ističući da je u posljednje vrijeme bilo dosta poteškoća oko isporuke roba iz konvoja iako su jasno specificirane potrebe. U tom smislu Vlada se opredijelila za stav da treba ići ka kvaliteti raspodjele humanitarne pomoći i da svaka sredina dobije ono što joj je potrebno. Predstavnik Crvenog krsta/križa informirao je Vladu o poteškoćama oko podjele novčanih sredstava te da Crveni križ Brčko Distrikta teško ulazi u kvotu za raspodjelu sredstava. U tom pogledu upućena je ista preporuka Crvenom križu da bi se trebalo koristiti navedenim 10% od donatorskih sredstava koja u novcu dolaze preko Crvenog križa.
Kada je u pitanju postavljanje pontonskog mosta u Krepšiću, gradonačelnik je odgovarajući na pitanja novinara istaknuo da odmah nakon današnje sjednice Vlade odlazi na teren. Pojasnio je da su inžinjeri dobili zadaću da to još jedanput razmotre problem s obzirom da je ideja da se po tom pitanju napravi poseban pristup koji bi podrazumijevao potrebne aktivnosti s obzirom da je taj most kraći i zahtijeva da se propust suzi kako bi se pontonski most uopće mogao postaviti. “Opredijelili smo se da čekamo još koji dan da što više vode procuri s desne na lijevu stranu ceste gledajući iz pravca Brčkog kako bi ona otekla u rijeku Tinju, a sve s ciljem da se što je moguće brže osuši ova velika površina plavljenog područja”, zaključio je gradonačelnik Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.