RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Održana Svetosavska akademija u Domu kulture

Svetosavska akademija pod nazivom „Jesi li se umorio Sveče“ održana je sinoć u Domu kulture Brčko.

Akademija je započela „Svetosavskom besjedom“ protođakona Bojana Čečara iz Bijeljine koji je govorio o liku i djelu Sv. Save, najvećeg srpskog prosvetitelja i sveca, kazavši da je Sv. Sava svevremen i da njegove vjerske, filozofske i naučne poruke imaju univerzalni značaj i karakter.

Učešće u programu uzeli su umjetnici Biljana Đurović, Aleksandar Lazić, Katarina Gojković i Ognjen Okilj, a nastupili su akapelo grupa „Srbski pravoslavni pojci“ iz Beograda, recitatorska sekcija SPKD „Prosvjeta“ Brčko, te Hor „Sv. Stefan Dečanski“, Brčko. Član akapelo grupe „Srbski pravoslavni pojci“ iz Beograda, Marko Kačarević, je kazao da „Srbski pravoslavni pojci“ postoje šest godina i da se bave očuvanjem srpske tradicionalne muzike, a izvode duhovnu, nacionalnu i etno muziku. U Brčkom nastupaju treći put kao rado viđeni izvođači.

Sutra naveče s početkom u 19.00 sati je tradicionalni „Godišnji koncert“ na kome će učešće uzeti svih osam sekcija SPKD „Prosvjeta“ Brčko u Domu kulture.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.