RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Одржано пјесничко вече “Риверијада у Брчком”

У Брчком је синоћ одржано поетско – књижевно вече под називом „Риверијада у Брчком“.На књижевној вечери  своје стихове говорили пјесници из Тузле : Нихад Мешић Ривер, Амила Зонић, Мајда Зукић, Селма Копић  и Лејла Идризовић, а публици се представило  и неколико пјесника из Брчког.

Поетско вече које је изазвало пажњу  бројних љубитеља поезије  одржано је у “Caffe Jazzwa”  , а у организацији Књижевног клуба Брчко дистрикта.

Вече прије  Брчко су посјетили пјеснициМиодраг Јакшић из Београда и Дмитри Бураго из Кијева који су  У понедељак 4. септембра  наступом код споменика Аристотелу, у центру Солуна, , започели  „Поетски караван“, јединственипрограм, током којег ће говорити поезију у 26 градова и 18 држава.

Након Солуна, пјесници ће наступати у Софији (Бугарска), Нишу (Србија), Брчком (Босна и Херцеговина), Марибору (Словенија), Пули (Хрватска), Ђенови и Сан Рему (Италија) и Монте Карлу у
Монаку. Током Поетског каравана, Јакшић и Бураго наступиће и у шпанским градовима Барселона,Валенсија, Аликанте, Гранада, Севиља и Мадрид, затим у Лисабону (Португалија), у Андори, Лиону (Француска), у Солотурну (Швајцарска), Минхену (Немачка) у аустријским градовима Браунау и  Беч, чешким градовима Праг и Брно, као и словачкој престоници Братислави и мађарском главном граду Будимпешти, те у Крчедину и Београду.
Поред наступа у библиотекама, културним центрима и издавачким кућама, песници ће се сетити великих европских књижевника и говориће поезију у родним кућама Ивана Вазова у Софији, Фернанда Писоа у Лисабону, Федерика Гарсија Лорке у Гранади, Антоан Де Сент Егзиперија у Лиону, Франца Кафке у Прагу, Милана Кундере у Брну.
Наступе пјесника Јакшића и Бурага, који рецитују под слоганом „Поезија без граница“, поклоноци поезије ће моћи пратити преко друштвених мрежа и профила Поетиц Цараван, на Фејсбуку и Инстаграму.
Завршни наступ у оквиру „Поетског каравана“ планиран је 25. септембра 2023. године у 18 сати, у Београду, код споменика Београдском читачу у Чубурском парку.
У Брчком их је угостио Жељко Лазаревић власник Арт цаффе Јаззwа, гдје су пјесници говорили своје пјесме и снимили кадрове за документарни филм, пред муралом Бекима Сејрановића, кога је у занатском центру осликала наша суграђанка, академска сликарка, Алмедина Цифрић. Цифрићева је
иначе учествовала на неколико ликовних колонија у Крчедину, које организује управо Јакшић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.