Brčko

Oporbene stranke u Distriktu: Želimo transparentnije zapošljavanje u državnim službama

Klubovi zastupnika Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Socijalističke Partije danas su razgovarali o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u urganima uprave Brčko distrikta, koji su proteklog tjedna uputili u skupštinsku proceduru.

Na ideju iznošenja prijedloga za izmjenu zakona o državnoj službi u organima uprave, zastupnici Nip-a, SBB-a i SP-a, došli su prilikom analize Strategije razvoja za mlade u Distriktu te u razgovorima s brojnim građanima. Cilj im je da stručnost bude glavni kriterij pri procesu zapošljavanja, rekla je Ina Pamukčić ispred Saveza za bolju budućnost (SBB).

„U izradi ovog dokumenta sudjelovalo je nekoliko desetaka pravnika, a njegov smisao i cilj jesu da se na transparentniji, odgovorniji i efikasniji način provede kompletna procedura zapošljavanja građana i mogu kazati da očekujemo i od supervizora i vlasti da će ovaj dokument zaživjeti i biti implementiran“, rekla je Pamukčić.

Prema riječima oporbe, predloženi dokument bi trebao utjecati na uvođenje monitoringa na zapošljavanje na način da će se uvesti računalni software za testiranje kandidata, prisustvo svih kandidata na usmenom dijelu ispita te smanjenje broja ugovora o djelu.

Predstavnici oporbenih stranaka u Distriktu danas su pozvali skupštinsku većinu da podrže njihov prijedlog izmjene zakona.

Prema njihovim riječima, ukoliko vladajuća skupštinska većina dozvoli, ovaj nacrt zakona bi trebao biti predstavljen na 15. redovnoj sjednici Skupštine zakazanoj za deset dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button