RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Opoziciji u Skupštini distrikta uskraćeno osnovno demokratsko pravo – pravo da govore

Zastupnici Socijalističe partije, Saveza za bolju budućnost, te Naroda i pravde, jedinstveno kao opozicija unutar Skupštine Distrikta, konstatovali su da im je na posljednjoj sjednici uz grubo kršenje poslovnika i samovolju predsjednika brčanskog Parlamenta uskraćeno pravo govora, te time iznošenje stavova po pitanju seta revizorskih izvještaja i to kao legalnih predstavnika građana Distrikta.

„Ovom prilkom smo prevareni jer nam je rečeno da ćemo nakon uvodnog istupa glavnog revizora o svih šesnaest izvještaja voditi pojedinačnu raspravo o njima, a onda su istupi ograničeni na ukupno pola sata diskusija, čime smo praktično onemogućeni da iznesemo u javnost sve naznake nezakonitih radnji, koje su naznačene u revizorskim izvještajima o radu javnih službi i institucija Distrikta, odnosno na preporuke revizora koje apsolutno nisu primijenjene, pa smo stoga morali napustiti zasjedanje“, kazao je u svom obraćanju novinarima predsjednik Socijalističke partije Zoran Kokanović.

U samim izvještajima je toliko netransparentnog i nezakonitog trošenja novca građana da to, kazano je, prevazilazi naša očekivanja.

„U takvoj situaciji praktično smo bili onemogućeni da ozbiljno raspravljamo o revizorskom materijalu koji ima više od 550 stranica“, kazala je predsjednica Saveza za bolju budućnost Ina Pamukčić.

Ilustrujući samo dio, kako je istaknuto, nezakonitosti na koje su revizori kroz izvještaje ukazali zastupnik Naroda i pravde Abdulah Iljazović je naglasio da je gradonačelnik u prošlom mandatu podijelio 583.000 maraka po ocjeni revizije netransparentno, bez procedura javnog natječaja.

Tri člana Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja su kupila sebi mobilne uređaje, svaki po 2.000 maraka, dok je direktor Zdravstvenog centra Brčko potrošio 70. 000 maraka na putne troškove, bez propisanih procedura i dodatnih obrazloženja“, precizirao je pored ostalog Iljazović.

Predsjednik NIP-a Damir Bulčević je istakao da će zbog svega navedenog detaljnu informaciju proslijediti supervizoru, te drugim nadležnim istituicijama.

“Tražićemo vanredno zasjedanje Skupštine, upravo po pitanju revizorskih izvještaja, a ukoliko to ne bude omogućeno zahtijevat ćemo intervenciju supervizora, te preduzeti i druge, zakonom omogućene, poteze“, istakao je Bulčević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.