RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Otpočelo slavlje u povodu Kurban – bajrama i u Distriktu

Jedan od najvećih praznika svih muslimana na svijetu, Kurban – bajram, jutrošnjim klanjanjem bajram namaza započeo je i na području Distrikta. U prigodnom vazu, odnosno obaćanju vijernicima, u centralnoj Bijeloj brčanskoj džamiji, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa efendija Gobeljić je govorio o suštini islama kao vjere, te njegovom definisanju.

„Najkraća definicija naše vjere, po takozvanoj vertikalnoj i horizontalnoj liniji, odnosno njena suština, može stati u svega osam riječi: biti Bogu što bliži – prema ljudima što bolji“, naglasio je Gobeljić.

Nakon jutarnje bajramske molitve, odnosno Bajram namaza, pristupilo se obredu prinošenja žrtve odnosno klanju kurbana, ovce ili govečeta, a potom i podjeli kurbanskog mesa komšijama i prijateljima, te naročito ljudima slabijeg imovnog stanja, čime ovaj Bajram, osim duhovne, odnosno vjerske, ima i praktičnu, socijalnu dimenziju.

Kurban – bajram traje četiri dana, a slavlje će, na području Distrikta, zvanično biti nastavljeno i sutra Bajramskim prijemom, te svečanim koncertom, planiranim u srijedu, na terenu malih sportova „Blatuša“.

Foto: Otisak.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Upriličen Bajramski prijem i u Distriktu

Admir Kadrić

Sretan Bajram svim slušaocima “Radio Brčkog”

Radio Brčko

Мерхамет Брчко: У току прикупљање средстава за курбане

Vladimir Matijević