RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Otvoren prvi Muzej logoraša u BiH

Više stotina ljudi iz Distrikta i drugih bh. gradova danas su u Brčkom, u krugu JP. Luka Brčko, prisustvovali obilježavanju Dana logoraša, koje je organizovao Savez logoraša u BiH sa Vladom i Skupštinom Brčko distrikta BiH, u sklopu čega je otvorena i prva Spomen soba-Muzej logoraša BiH.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, kazao je da se kroz otvaranje ovog muzeja građanima BiH želi približiti istina o stradanjima logoraša u periodu 1992-1995.godina.

“U muzeju se nalazi 81 fotografija koja je kao dokazno sredstvo već dokazana u predmetima koji se vode na sudovima u BiH i Međunarodnom sudu u Hagu. Zatim određeni dokumenti, analize, izvještaji i planovi. Također se tu nalaze i slike nestalih logoraša iz logora Luka. U narednom periodu vjerovatno ćemo izložiti i predmete logoraša, dijelove odjeće i obuće, pisma. Želja nam je da muzej bude otvoren 24 sata i da ga što više građana BiH posjeti, kako bi na kraju došli do istine o stradanjima logoraša u periodu 1992-1995.godine”, istakao je Mešković.

Predsjednik udruženja logoraša Brčko distrikta BiH, Fadil Redžić, naglasio je da je kroz logor Luka u Brčkom, prema podacima kojima udruženje raspolaže, prošlo preko 3.000 ljudi, dok se za podacima o broju počinjenih ubistava traga.

Nakon što je obišao Spomen sobu- Muzej logoraša BiH u Luci Brčko, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da su to strašne scene i svjedočenja i video snimaka i fotografija, te da svako u BiH treba da posjeti ovaj muzej.

“Naš je dug prema ovoj generaciji koja je prošla, prema onima koji su preživili ovo zlo, i prema onima koji to nisu preživjeli, a bilo je 657 logora diljem BiH, kao i prema generaciji koja dolazi, kojoj se ne smiju takve stvari desiti, da sva ta mjesta obilježimo i da se sjećamo. Da zločince dok god žive, dok mi živimo i živi ova država, tražimo i da im damo njihovo pravo, a njihovo pravo je da odu u zatvore i budu kažnjeni”, istakao je Izetbegović.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Izetbegović, još je dodao da je dug i stvaranje čvrste i stabilne države koja će garantovati da zlo više nikada neće dobiti prostor, kako je kazao, “da se razigra na onakav način kako je to bilo od 1992. do 1995. godine u BiH”.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.