Brčko

Pacijentskim udruženjima bez redovnih sredstava za rad upitan opstanak

Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH, u organizaciji poslanika u brčanskoj Skupštini i predsjednice Komisije za zaštitu ljudskih prava Milijane Simić, danas je održala konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoja negodovanja zbog izmjena pravne regulative koja reguliše rad organizacija civilnog društva, a koje dovode u pitanje njihov daljnji opstanak i rad.

Predstavnici više pacijentskih udruženja Distrikta, među kojima oboljelih od malignih oboljenja, distrofije, multipla skleroze, celijakije, „Okrugli sto žena“ i  „Beba više“, sazvali su ovu konferenciju kako bi ukazali, kako su rekli, na probleme sa kojima će se suočiti, kao i svi iz nevladinog sektora.

Predsjednica skupštinske Komisije za zaštitu ljudskih prava, poslanik Milijana Simić naglasila je da nevladinim organizacijama daje punu podršku.

„Smatram da su nevladine organizacije tu da bi nam društvo bilo bolje. Pogotovo pacijetska udruženja koja su u direktnom kontaktu sa građanima, koja imaju velika značaj, njih trebamo ojačati“, istakla je Simić.

Predsjednik udruženja „Beba više“ Željko Lazarević, kao predstavnik Unije pacijentskih udruženja, govoreći o finansiranju nevladinih organizacija, naglasio je da je stav svih iz ove unije da se pacijentska udruženja trebaju razdvojiti od svih ostalih i imati redovna sredstva za rad.

„Novi zakon o finansiranju nevladinog sektora kaže da će se udruženja finansirati po projektu i automatsi su ukinuta redovna sredstva za redovan rad. Moramo odvojiti pacijentska i udruženja od značaj od hobi udruženja, trebamo odrediti prioritete. Jer u slučaju da se desi da bilo ko od nas ovdje ne prođe na projektu, mi možemo staviti ključ u bravu. Ukinuta su nam redovna sredstva za rad, a obaveza institucija je da podrži rad nevladinog sektora“, pojasnio je Lazarević.

On je dodao, da pojedina pacijentska udruženja nemaju nikoga da im napiše projekat, dok s druge strane onima koji ga i napišu, projekat bude odbijen kao što je bio slučaj sa udruženjem „Beba Više“.

„Nama nije dovoljno transparetno i vidljivo koji su to prioriteti, odnosno kriteriji za projekte. Projektna dokumentacija koja pristiže otvara se ne transparetno. Ove godine  pod izgovorom da je Covid“, još je kazao Lazarević.

Enisa Rendić, predsjednica udruženja oboljelih od mišićne distrofije, potvrdila je da im je potrebna pomoć kod pisanja projekata jer nemaju članova koji imaju iskustva u tome, a kako je rekla, projekat mora biti specifičan da bi ga odobrili.

Mirzeta Arnautović, predsjednica Udruženja „Okrugli sto žena“ kazala je da su suočeni sa svim problemima kao i ostali, istaknuvši i problem koja mnoga udruženja imaju kad je riječ o prostorijama za njihov rad.

„Mi se sastajemo u hoptelu i tamo održavamo sastanke, ali nismo sami pa nas to tješi. A što se tiče projekata, na zadnji prijedlog našeg projekta čak nam nisu ni odgovorili“, rekla je Arnautović.

Lazarević je na kraju kazao da današnje okupljanje nije bilo zbog kritike bilo koga, već da se ukaže na to da svi treba da budu tretirani onako kako zaslužuju na osnovo kvalitete svoga rada.

A Simić je zaključila da samo žele da, i ostali poslanici imaju sluha i da se pomogne ovim udruženjima koja su na usluzi građanima, odnosno da se Zakon o nevladinim organizacijama i fondacijama implementira na pravi način.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button