Brčko

Pad ubiranja svih direktnih poreza u Brčkom

Procjena nadležnih je da će ove godine u budžetu Distrikta biti manjak od četiri do pet miliona KM od poreza na dobit

Zbog generalnog stanja u društvu uzrokovanog pojavom pandemije nadležni u Poreskoj upravi Brčko distrikta iznijeli su podatak da je ubiranje poreza u prvih šest mjeseci ove godine u padu za 12 posto, a do kraja godine očekuje se manjak ubranih poreza preko četiri miliona maraka.

U prvih šest mjeseci ove godine u Brčko distriktu BiH zabilježen je pad ubiranja poreza na dobit od milion maraka. Polugodišnji plan iznosio je sedam miliona KM, a naplaćeno je šest miliona i 160.000 KM, ili procentualno 88 posto.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta naznačio je da je pandemija izazvana korona virusom uzrokovala pad naplate svih vrsta direktnih poreza u Distriktu.

Miodrag Trifković

On je kazao da Poreska uprava nije nezadovoljna ovakvom situacijom s obzirom na pad obima poslova u firmama, naročito kod izvoza, ali i dodao da će dobit do kraja ove godine drastično padati.

Procjena nadležnih je da će ove godine u budžetu Distrikta biti manjak od četiri do pet miliona KM od poreza na dobit.

Drugi direktni porez je porez na dohodak i tu zakonsku obavezu izmiruju samo stalni preduzetnici. U poreskoj upravi očekuju drastičan pad i ovih vrsta prihoda za 30 do 40 posto. Osnovni razlog pada ubiranja poreza na dohodak je zabrana rada od dva mjeseca samostalnim preduzetnicima usljed pojave korona virusa.

Rokovi za izmirivanje obaveza u dijelu direktnih poreza nisu mijenjani. Trifković je pojasnio da je rok za plaćanje akontacije kod poreza na dobit do desetog u mjesecu za protekli mjesec, a identična praksa je i kod plaćanja poreza na dohodak.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close