Brčko

Brčko: Subvencija kamata za kupovinu prve nekretnine za stanovanje kupljene u 2018. godini

Vlada Brčko distrikta je donijela Program o subvenciji kamata za kredite kojima se kupuje prva nekretnina kako bi stimulisala mlade bračne parove da ostanu u Distriktu i po tom osnovu je iz budžeta izdvojeno 100 hiljada KM.

Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH raspisao je javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriju Brčko distrikta BiH za 2018. godinu. Pravo da apliciraju za sredstva po ovom Javnom pozivu imaju svi oni korisnici kredita koji je odobren najranije od 01.01.2018. godine te da je fizičko lice kupilo nekretninu u 2018. godini.

Pravo na korištenje sredstava ima korisnik koji ima stalno prebivalište u Brčko distriktu BiH u periodu od najmanje 3 godine do dana kupovine prve nepokretnosti, da korisnik kredita u momentu zaključivanja ugovora o stambenom kreditu s bankom nije bio stariji od 40 godina, da se kreditom finansirala kupovina prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH i da je maksimalni iznos kredita do 100 hiljada KM sa rokom otplate do 25. godina.

“Visina subvencionisane kamate za odobrene kredite iznosi 2,0 p. p. (dva procentna poena) na obračunate i uplaćene kamate u periodu za koji se vrši subvencionisanje kamata, odnosno na prihvaćeni iznos kamata za subvenciju”, pojašnjava Milorad Teodorović v.d direktora u Razvojno garantnom fondu Brčko distrikta.

Milorad Teodorović

Korisnici koji ostvare pravo na subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH ne smiju otuđiti nepokretnost na osnovu koje ostvaruju to pravo u periodu od 10 godina od početka perioda za koji se isplaćuje subvencija. U slučaju otuđenja ili promjene namjene nepokretnosti korisnik subvencije je obavezan da izvrši povrat cjelokupnog iznosa novčanih sredstava koja su mu isplaćena po osnovu subvencije kamata.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH za 2018. godinu je otvoren do kraja ovog mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close