RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

PET PETICA!

Evo vam snijega, dolazi!  Radio javlja, od subote, držite se, ispod nule svi idemo! Jeste  prizivali i pisali: Evo pada prvi snijeg! Džaba vam ga!

Samo djecu mogu razumjeti u toj beskrajnoj ljubavi i one koji kroz prozor kontaktiraju s nebom i ljudima. Svi mi koji ujutro pravimo prtinu do posla i to pod uslovom da nam je posao u blizini pa ne idemo autom, kukamo i prizivamo ljeto i nezamislive sandalice i papučice. Kad bi me Ričard Gir pozvao sad da dođem npr. u Sarajevo ili Zagreb, ma taman i u Vinkovce, propade ljubavna afera!

Ništa mi ne bi pomoglo, blokiran je zimi  život, oganičeno kretanje, jedino mašta se razvija i sjećanja na djetinjstvo, mladost, ljubavne sastanke u provinciji smještenoj u vijencu planina.

Šetali bismo do besvijesti po ulicama, smrzavali se i kao fosili grijali ruke u tuđim praznim džepovima. Da li su te akumulirane hladnoće sad došle da naplate ceh? Mene lično ništa više zimi ne može ugrijati, tamo do maja. Škripe pomalo koščice kao stari klavir, a nigdje klavir-štimera! Ferimi mladosti, rekla bi mi mater da je živa.

Stajale bismo pred kućom s momkom, po sat-dva, u snijegu do pojasa. Ni sad ne znam šta smo pričali, koje važne razgovore vodili, samo se sjećam da bi se oko nas pola metra u krug, snijeg otopio i na kraju balade bi se asfalt ukazao. Od oteklih prstiju jedva se izujem kad uđem u kuću i kao Yeti ubauljam u kuhinju, jedinu prostoriju koja se grijala vatrom iz Smederevca. Tu te čeka mali kućni, organizovani otpor u vidu oca i matere i njihovih prekornih pogleda. Ma šta pogleda, rondžanje, kritike, prijetnje i na kraju zaključak „ništa od vas neće postati.“

A šta je postalo?

U petom, po redu, gradu živim, u petom radiju radim, na petom spratu stanujem, svakog petog u mjesecu primam platu, i svakih pet minuta slušam kritike „ništa od vas neće postati„!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!