RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Promovirana knjiga „Ankina rana“ Željka T. Kovačevića

U prostorijama SPKD „Prosvjeta“ Brčko distrikta sinoć je upriličena promocija knjige „Ankina rana“ Željka T. Kovačevića, književnika iz Tuzle. Ovo je bila prilika da autor predstavi i svoju prvu knjigu „Nova koža“, koja je bila promovirana na prošlogodišnjem beogradskom „Sajmu knjiga“, ali i da se ukaže na značaj suradnje brčanske i tuzlanske „Prosvjete“ u čijoj su nakladi djela nastala.

O romanima su govorili promotori: Amela Petričević, Senaid Nezirović, recenzent Stanislav Tomić, te Savo. D. Teodorović, koji je čitao ulomke iz knjige.

Željko T. Kovačević

„Žene su kroz povijest nekako uvijek bile po strani. Zabrane su im se stalno nametale. Zatvarane su, bičevane, kamenovane … Ovo je moj mali prilog o ženi kao osobi. Ankine rane su rane mnogih žena u vrijeme austrougrarske vladavine“, ispričao je autor Kovačević, nastavljajući kako je u djelu nastojao prikazati i određene velike povijesne velikane, poput Emila Geprata, po kojem jedna beogradska ulica danas nosi naziv.

Tomićeva recenzija se zove Sreća u nesreći kao duša u tijelu. Tomić kaže da je recenziji ovakav naslov dao namjerno jer je riječ o tragediji, koja se vremenom pretvara u sreću.

„Kovačević je uspješno napravio hermeneutički krug između života, Anke i njene rane. U tom krugu leži književno djelo, napisano s velikom emocijom, zbog čega ono ponajviše i vrijedi pažnje“, kazao je Tomić.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i domaćini promocije predsjednik “Prosvjete” Dragan Tomić i prota Branko Đurić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.