RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počeo novi pokušaj spašavanja nasipa kod Kopanica

Upravo počinje novi pokušaj zatvaranja savskog nasipa u Kopanicama kod Orašja. Krizni stožer Vlade Brčko distrikta dogovorio je rano jutros strategiju djelovanja na tom području. Helikopter Oružanih snaga BiH danas će prevesti nekoliko čeličnih portifikacijskih elemenata da puknuća na nasipu te džambo vreće sa pjeskom kako bi započeli krpljenje tog napuknuća širokog oko sedamdeset metara. Djelovat će se istovremeno iz pravca Orašja i Brčkog. Na čelu ekipe od četrdesetak spasilaca iz Brčkog je gradonačelnik Anto Domić koji će cijelo vrijeme na licu mjesta koordinirati aktivnošću spašavanja nasipa.

Krizni stožer u Brčkom jutros je donio strategiju djelovanja na ostalim područjima koja su ugrožena poplavom. Raspoređeni su timovi koji neprestano rade na evakuaciji stanovništva iz sela koja su poplavljena a koji do sada nisu željeli izaći iz svojih kuća. Plavni val se od Kopanica i dalje širi. Vučilovac je potpuno pod vodom. Veliki dio Krepšića također i Drenava, a voda ulazi i u Gorice, te kod Lončara i Krepšića prelazi preko magistralne ceste.

Higijensko epidemiološka služba i ostale nadležne službe su također na terenu i na područjima gdje se voda povukla od ranijih poplava Brke i Tinje uzimaju uzorke vode za analizu te prave strategiju dezinfekcije terena. Na nekim područjima distrikta još su aktivna klizišta i građani s tog područja očekuju pomoć.

Opskrba vodom i strujom redovna je na svim područjima Distrikta gdje je to moguće isporučiti, javili su iz Javnog komunalnog poduzeća Brčko. Struja se isključuje samo u mjestima gdje voda spriječava isporuku električne energije radi sigurnosti.

U prihvatnom centru u Brčkom, u sportskoj dvorani Gimnazije svakog trenutka je prisutno oko sedamdesetak osoba koje su evakuirane sa ugroženog područja. Mnogi od njih budu zbrinuti kod familije i prijatelja, a javlja se i veliki broj sugrađana koji nude svoju pomoć i smještaj. U Crvenom križu ima dovoljna količina osnovnih potrepština za zbrinjavanje evakuiranih a pristižu i prve dostave humanitarne pomoći.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.