RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Domić: Krećemo s prvom fazom spašavanja nasipa

Nakon jučerašnjeg razočarenja i tuge, jutros su stigla uvjeravanja od pilota Oružanih snaga BiH da su spremni i u mogućnosti prevesti i ispustiti iz zraka teret , jer juče na to nisu bili spremni iz tehničkih razloga , kazao je Dr. Anto Domić gradonačelnik distrikta Brčko, na jutrošnjem kriznom stožeru Vlade Brčko distrikta.

On je istakao da idu s 30 do 40 momaka na lice mjesta i nada se taj posao danas završiti. „Moramo brzo raditi , imamo jedan helikopter na raspolaganju i to je dovoljno za prenositi sajle i šine , odnosno čelične ježeve.

Pojasnio je da je šina jednog ježa duga 6 metara, te će se  tri takve šine ukrstiti koje čine jedan fortifikacijski objekt , takav red šina će se pobacati , a onda djelovati pijeskom u ogromnim mega vrećama koje prenose do tonu pjeska, te će ispred toga haelikopteri bacati vreće, i na takav način napraviti branu, nakon čega će mo i dalje djelovati drugim sredstvima kako bi začepili branu u Kopanicama.

Ovo je jedna faza djelovanja, i ovo je jedan udar koji riješava problem , ili  zaustavlja nastavljanje problema , dok su ostale ekipe zadužene za obilazak svih poplavljenih naselja i obilaze ljude koji su ostali u svojim kućama, pomažu ljudima u mjeri kojoj je moguće, dok će zdravstvo ići u pravcu preveniranja pojave možebitne epidemije, istakao je gradonačelnik Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.