RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBrčko

Počeo Tjedan Crvenog križa

Članovi i volonteri Crvenog krsta / križa Brčko distrikta BiH otputovali su danas u Tuzlu, gdje će uz prisustvo kolega iz entiteta povodom 8.svibnja, Međunarodnog dana Crvenog križa, potpisati Ugovor o suradnji sa švicarskim ogrankom ove organizacije.

Tajnik brčanskog  Crvenog križa Denis Šehanović ističe da je riječ o nastavku projekta „Jačanje kapaciteta za pripremu i odgovor na katastrofe“  čija će se implementacija kroz obuke, edukacije i djelovanje u kriznim situacijama, provoditi u naredne tri godine.

Osim toga, ovog tjedna će se u vrtićima i školama, javnim i privatnim ustanovama distribuirati oko 10.000 markica s logom brčanskog i norveškog Crvenog križa, čiji će prihod biti usmjeren za užine učenicima, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

„Od ove godine, za učeničke obroke imat ćemo dodatnih 10.000 maraka od Vlade Brčko distritka, što je, zajedno s jesenjom akcijom prodaje markica, ukupno 20.000 užina za novu školsku godinu“, izjavio je Šehanović.

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan kada je 1828. godine rođen Henry Dunant – osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Na današnji dan počinje i Tjedan Crvenog križa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.