Brčko

Početak cijepljenja protiv sezonske gripe izazvao velike gužve ispred JZU

Počelo cijepljenje građana Distrikta, cijena cjepiva 25 KM

Na području Brčko distrikta danas je počelo godišnje cijepljenje građana protiv sezonske gripe. Zbog pojave pandemije koronavirusa ove godine je nabavljeno 7.500 doza cjepiva, što je znatno više nego prethodnih godina.

Predstojnica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić istaknula je kako će se cijepljenje protiv sezonske gripe vršiti svakim radnim danom od 11.00 do 15.00 sati u Zdravstvenim stanicama u Brčkom, Maoči, Bijeloj i Breziku.

„Jutros smo započeli cijepljenje u suradnji s Javnom zdravstvenom ustanovom, s obzirom da Pododjel nema ni prostor ni kadar da istovremeno raditi može sve ove poslove imajući na umu koliko imamo testiranja na COVID-19“, kazala je Nikolić.

Ona je istaknula kako smatra da će broj pribavljenih cjepiva biti dostatan za sve građane koji se žele cijepiti protiv sezonske gripe.

„Mislim da su ljudi svjesni da se trebaju cijepiti, kako bismo izbjegli udruženu infekciju sezonske gripe i COVIDa-19, a što bi moglo dovesti do vrlo teške kliničke slike“, dodala je Nikolić.

Cijena jedne doze cjepiva za osobe koje ne pripadaju skupinama građana oslobođenim od plaćanja cjepiva, ove godine iznosi 25 KM, a Nikolić dodaje kako je neophodno da građani koji su oslobođeni plaćanja cijepljenja, pri dolasku na cijepljenje ponesu dokaz kojim se oslobađaju od plaćanja.

Ona je zaključila kako bi bilo poželjno da se čak i osobe koje prebole COVID-19, cijepe protiv sezonske gripe, a osobe koje su bile u izolaciji mogu se cijepiti tek nakon što obiteljski liječnik utvrdi da je osoba potpuno zdrava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button