RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distrikta rasvijetlila događaje prevara i identifikovala počinioca

Foto: Arhiva

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su operativnim radom na terenu identifikovali lice koje je sakupljalo dobrovoljne priloge i utvrdili da se radi o licu inicijala M.P. rođenom  1971.godine iz Bijeljine, višestrukom povratniku u izvršenju krivičnih djela koja je na sličan način vršio i na području Bijeljine, Zvornika, Sapne i Teočaka.

Policija Brčko distrikta BiH je u protekle sedmice evidentirala više prijava da nepoznato lice, predstavljajući se kao predstavnik Islamske zajednice u Brčkom, vrši prikupljanje dobrovoljnih priloga od građana u svrhu navodne izgradnje šehidske česme u naselju Ivici, te da se smatraju prevarenim. Procjenjuje se da ukupna materijalna šteta pričinjena građanima iznosi oko 500 konvertibilnih maraka.

Provođenjem daljih istražnih radnji pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, lice M.P. je pronađeno i u službenim prostorijama Policijske uprave Bijeljina u prisustvu branioca, ispitano u svojstvu osumnjičenog i tom prilikom je priznao izvršenje četiri krivična djela na području Brčko distrikta BiH, a koja je, prema njegovim navodima  izvršio u periodu od 09.10. do 13.10.2023. godine.

Protiv navedenog lica Tužilaštvu Brčko distrikta BiH će biti podnešen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima „Prevara” iz člana 288. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta BiH apeluje na sve građane da povećaju oprez u slučaju pojave lica koja prikupljaju dobrovoljne priloge, te da ne nasjedaju na prevare prilikom kojih se od njih traži da doniraju novac u razne svrhe i da sve pokušaje takve vrste prijave Policiji Brčko distrikta BiH  na brojeve telefona 122 ili 049/233-200.               

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.