RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Internacionalni teatarski susreti

Tron nije vrijedan da pogazimo svoja načela

Sedme noći Internacionalnih teatarskih susreta u brčanskom Domu kulture izvedena je predstava “Orestija”, a uloga u horu pripala je Sari Seksan mladoj bosanskohercegovačkoj glumici koja zajedno sa ostalim Erinijama u predstavi tražeći pravdu proganja Oresta zbog ubistva majke.

U predstavi se pojavljujete u horu, odnosno, u tri dijela predstave različite su uloge koje tumačite, ali zajedno sa Erinijama u trećem dijelu, dok tražite da se Orest osudi zbog ubistva majke, vi u međuvremenu zauzvrat obustavite pobunu i dobijate mnoge počasti.

Nevjerovatno je koliko ljudska pohlepa može ići daleko, jer one su se krvavo borile za pravdu ali kada se pojavljuje interes koji u tom trenutku postaje najvažniji čak i pravda odlazi u drugi plan. Ako neko bude igrao Orestiju za 100 godina mislim da će poruka ostati ista, a to je da smo zbog određene dobiti spremni da se odreknemo mnogo toga. Mislim da se to nikada nažalost neće promijeniti.

U prvom dijelu predstave vraća ljubavni partner sa bojnog polja. Također, vlada zajedništvo, blagostanje i poštovanje prema kralju…

Ljubav prema kralju Agamemnonu je najveća jer on donosi pobjedu i narod ne vidi uopšte dalje od kralja, odnosno šta je bilo prije i šta je prethodilo tome da on dođe na tron. Svi ljudi koji su otišli prije deset godina u rat konačno se vraćaju i naravno vraća se i moj glasnik. Čudno je kako se mišljenja u predstavi mijenjaju i kako se sve pretapa jer dok smo u prvom dijelu veliki  ljubitelji  Agamnenona, na kraju se žustro zalažemo protiv Oresta, njegovog sina da bude okrivljen za ubistvo svoje majke, a onda se odričemo i toga.

Je li bio veliki izazov za vas da glumite u Orestiji?

Naravno da je bio veliki izazov jer mi je bila ogromna čast i  zadovoljstvo da budem dio djela velikog i posvećenog Slobodana Unkovskog. Tremu i sitne problemčiće uspjela sam staviti sa strane jer sam htjela da uživam u njegovom djelu.

Koliko se prema vašem mišljenju poruka iz predstave Orestija prenosi u stvarnom životu?

Emotivna mi je tema i veoma je bitno kakvi smo ljudi. Uvijek ću u životu težiti da ne budem jedna Erinija kojoj je dovoljan jedan tron da pogazi sva svoja načela. Svi mi pomalo težimo ka nekim počastima, ali kada je nešto pravedno tako mora i ostati. Nema blaga koje vam neko može ponuditi da se odreknete svog načela.

Prošle godine na 9. festivalu glumca u Konjicu dobila si nagradu za najbolju mladu glumicu. Da li je to ujedno i teret jer javnost od vas očekuje mnogo u narednim godinama?

Vjerujte da uopšte nisam ni znala da će se dijeliti nagrade na festivalu. Ja sam imala sreću da sam rano dobila nagradu jer to će mi biti temelj za dalju karijeru, a ujedno i granica ispod koje neću i ne smijem ići. Mislim da to čak i nije teret, nego neka vrsta časti i zadovoljstva jer svaki glumac koji ostavi neki obris na bini on je dužan da to uvijek opravda jer će publika konstantno onda očekivati najbolje od njega. To će nam uvijek biti motivacija da ne posustajemo i da možemo i moramo napredovati.

Gdje se vidite u sljedećim predstavama? Postoji li neka određena uloga koju bi željeli?

Jako sam znatiželjna i voljela bih da radim različite predstave, jer sam puna snage i moje ushićenje prema glumi prelazi granice. Uvijek bih naravno pazila da su to uloge u kojima mogu ostati dosljedna sebi ali voljela bih da probam uloge koje su slične meni u kojima se pronalazim ali isto tako u ulogama koje su opšta suprotnost.

Ko je Sara Seksan kada se ugase svjetla na pozornici ?

Jedan veliki optimista i smatram da sam jako entuzijastična i vesela. Vječni sam zaljubljenik u ovaj posao. Od momenta kada sam sebe vidjela prvi put u ogledalu i prvih načinjenih pokreta živim za ovo što radim i uvijek će tako ostati. Ono što sam na sceni to sam i izvan scene.

Piše: Mirsad Zahirović

Foto: Dragan Deanović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.