RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distritka BiH: U toku kontrola i provjera legalnog oružja

Policija Brčko distrikta BiH trenutno vrši pojačane aktivnosti na kontroli i provjeri smještaja i skladištenja vatrenog oružja svih vlasnika legalnog vatrenog oružja na području Distrikta.

Radnje na kontroli skladištenja legalnog vatrenog oružja započete su zbog nemilih dešavanja u Lukavcu i susjednoj Srbiji, potvrdili su u Policiji Brčko distrikta.

„Trenutno imamo evidentirano više od četiri hiljade vlasnika vatrenog oružja na području Distrikta. Podsjećanja radi, u toku je još uvijek akcija „Žetva“ u kojoj građani mogu dobrovoljno predati svoje oružje bez ikakve krivične i prekršajne odgovornosti jer je cilj da što se što više takvog oružja pronađe i da nije u dodiru i posjedu građana. U sklopu toga je ukupno zaprimljeno 12 komada oružja. Kada je riječ o legalnom oružju koje je dobrovoljno predato na uništenje u zadnje dvije godine, zaprimili smo oko 65 komada“, rekao je Dragomir Nišić, komandir Policije Brčko distrikta BiH.

Iz Policije Brčko distrikta potvrđeno je da je u posljednje dvije godine uništeno oko 25 primjeraka raznog oružja koje je u legalnom posjedu nakon provedenog upravnog postupka u Policiji Brčko distrikta. Također, u zadnje dvije godine po rješenju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH uništeno je oko 29 komada vatrenog oružja. Zbog neadekvatnog skladištenja oružja, odnosno neispunjavanja zakonom propisanih mjera obezbijeđenosti vatrenog oružja, u posljednje dvije godine oduzeto je i uništeno oko 58 komada raznog naoružanja.

„Pojačali smo i nadzor u školskim ustanovama na području Distrikta. Bez obzira što je nastava završena, mi ćemo taj kontinuitet nastaviti i početkom naredne školske godine bez obzira sa poteškoćama sa kojima se susrećemo. Projekat školskog policajca ćemo sigurno pojačati kako bi bili što prisutniji i vidljiviji te kako bi držali granice pod kontrolom i podnošljivog“, dodao je Nišić.

Policija Brčko distrikta BiH i ove godine će realizovati devetu po redu „Ljetnu policijsku školu“ čiji je cilj mladima prenijeti nova znanja i stvoriti povjerenje između policije i društva. Prema Nišićevim riječima, potrebno je kroz razne metode i načine rada približiti se mladima kako bi ih se vrijeme upoznali s opasnostima sa kojima se cjelokupno društvo susreće.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Utrošeno 150.000 KM za projekte u MZ 1. maj

Suvad Alagić

U Brčkom danas registrovana 33 nova slučaja zaraze virusom korona, a preminula jedna žena

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Jedna žena preminula, a registrovano 64 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko