RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Урод трешње јако лош

Урод трешње у подмајевичким селима смањени су за чак 80 одсто у односу на планирани урод, рекли су индивидуални произвођачи трешања у тим селима.

Бахрија Рибић један од индивидуланиа произвођача трешње из Шаторовића тврди да је требао убрати нешто мање осам тона али да је принос био само пола тоне здраве трешње јер је остала због обилних падавина пуцала и континуирано трулила.

„Примјенили смо све агротехничке мјереа и дали смо све од себе, али због кише нисмо је могли заштитити. Очекивао сам приход до 40 хиљада КМ, али ћу због ове ситуације имати губитке“, каже Рибић.

Према њиховим ријечима најмање треба убрати 50 одсто од планираног рода да би се исплатило уложено, али до тога збох обилних падавина током мјесеца јуна није дошло.

Бахрија Рибић један од највећих произвођача трешње и посланик у Скупштини Брчко Дистрикта БиХ каже да би се одржали воћњаци у животу и помогло произвођачима, предложено је да се издвоји најмање милион КМ кроз регресирано гориво гдје би и произвођачи трешања били укључени.

„Обилне падавине и временске неприлике су проблем што није дошло до брања јер како је која сорта пристизала тако је и пропадала“, рекао је Бахрија Рибић.

Произвођачи кажу да ће мјере које донесу надлежни органи можда помоћи да се одрже воћњаци и припреме за наредну сезону али да су ове године суочени са изузетно лошим родом због поремећених временских прилика.

Због неповољних временских прилика, истичу произвођачи, пријети опасност да се и сама стабла трешње осуше и угину због негативног дјеловања падавина.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zarada od prodaje trešanja ove godine manja za 80 posto

Mirsad Zahirović