RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Нагло захлађење не погодује пчелама

Повољне временске прилике које су протеклих дана погодовале раном цвјетању воћа одговарају пчелињим друштвима како би се одржали здравим, сазнали смо од Николе Керезовића предсједника Удружења „Матица“ Брчко.

Међутим, уколико дође до најављеног погоршања временских прилика и наглог смањења температуре ваздуха, то може неповољно утицати на пчелиња друштва у смислу појављивања заразних болести и њихових угинућа.

„Има доста бехара и здрава пчела која је изашла из зиме од ње се може очекивати пуни принос. Али има доста болести са којима се тешко боримо“, рекао је Керезовић.

Он каже да пчела у леглу тражи температуру од најмање 30 степени Целзијуса и уколико неки дужи период дође до смањења температуре, то може довести до развоја болести и угинућа друштава.

Керезовић је рекао да је прошле године принос меда по једној кошници био изузетно добар, али да већини пчелара проблем праве заразне болести као што су америчка трулеж и вароа.

„Веома тешко можемо заштити пчелу од заразних болести. Постоје неке технике димњења, употреба мравље киселине, али кад крену легла то је јако тешко изводљиво“, навео је Керезовић и додао да брчански пчелари тешко долазе до набавке лијекова који се користе за третирање пчела.

Он наводи да су се у последње вријеме појавиле произведене сатне основе које садрже чак 80 одсто парафина што је неповољно за опстанак пчелињих друштава.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distrikt: Iza pčelara jedna od najlošijih sezona

Admir Kadrić

Брчко: У току спремање пчелињих друштава за зиму

Vladimir Matijević

Pčelari u BiH počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova za potrebe farmaceutske industrije

Radio Brčko