RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisam Memorandum o saradnji između Skupštine Distrikta i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof.dr. Goran Marković potpisali su Memorandum o razumjevanju i saradnji.

Milić je istakao da je cilj memoranduma prvenstveno unapređenje zakonodavne djelatnosti u Skupštini Distrikta, edukacija državnih službi u Brčkom, te saradnja sa Centrom za javno pravo iz Atine kroz organizaciju seminara.

Dodao je da Brčko distrikt ima interes za saradnju sa svim visokoškolskim ustanovam u BiH, sa svima koji žele da promovišu sebe ali i znanje koje je neophodno Distriktu.

Prof. dr. Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ovom prilikom je kazao da smatraju da je saradnja sa Skupštinom Brčko distrikta BiH izuzetno značajna iz više razloga, a prvenstveno jer je Skupština Brčko distrikta praktično tvorac pravnog sistema Distrikta.

„Smatramo da je značajno da se bolje upoznamo sa funkcinisanjem Skupštine Brčko distrikta, Distrikta uopšte, sa njegovim pravnim sistemom jer na taj način pružamo bolje i kvalitetnije obrazovanje studentima, između ostaloga i onima koji dolaze iz Brčkog“, pojasnio je Marković.

Kako je dodao, želja im je da osim toga budu od koristi i široj društvenoj zajednici, i u tom smislu i žele da srađuju sa brčanskom Skupštinom u skladu sa njenim potrebama i Poslovnikom o radu, u pravcu razvoja pravnog sistema Distrikta i na planu stručnog usavršavanja zaposlenih u javnim ustanovama.

„Naša namjera je da Pravni fakultet, Skupština Brčko distrikta i Evropska organizacija za javno pravo, revitalizuju Regionalnu pravnu kancelariju koja ova organizacija ima ovdje u Brčkom dugi niz godina, te da organizujemo niz aktivnosti sa našim kolegama iz Atine. Naš univerzite je kolektivni član te organizacije i treba da se zna da ona u svom sastavu okuplja oko 60 univerziteta i naučnih instituta iz čitave Evrope, i siguran sam da će to za razvoj Brčko distrikta, njegovog pravnog sistema, njegovih organa, a posebno Skupštine Brčko distritka biti od izuzetnog značaja“, dodao je Marković.

Dekan Marković je kazao još da vjeruju da će u narednom periodu studenti ovog fakulteta moći proći praksu u Skupštini Brčko distrikta i drugim institucijama što će za njihovo obrazovanje biti izuzetno značajno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Милић: Покушај нарушавања регуларности изборног процеса у Брчком је кривично дјело

Дејана Крстић

Milić: Trudićemo se da novinarima omogućimo što bolje uslove za rad

Brčko: Pohvale policiji zbog brzog pronalaska osumnjičenih za ubistvo

Radio Brčko