RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Rekonstrukcija postojećeg mosta Brčko-Gunja najoptimalnija

Prema riječima gradonačelnika Brčko Distrikta Siniše Milića, poslanici brčanskog Parlamenta danas bi trebali da razmatraju Odluku o povjeravanju javnog ovlašćenja JP „Putevi“ za provođenje svih pripremnih aktivnosti za rekonstrukciju postojećeg mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

„Rekonstrukcija mosta je jedan od najvažnijih prioriteta ove administracije i procjena je da je upravo ta vrsta radova najefikasnija trenutnom stanju po pitanju odvijanja teretnog saobraćaja. U budžetu je već opredjeljeno milion i 600.000 maraka za te namjene, što naravno neće biti dovoljno, ali smo odlučili da Skupština kroz svoju odluku ovaj posao definitivno opredjeli preduzeću JP„Putevi“. Nadam se da će poslanici podržati ovu odluku“, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, u pripremnoj fazi neophodno je provesti određene studije ispitivanja stanja nosivosti ovoga mosta kako bi se došlo do projekta.

„Taj projekat bi trebalo da obuhvati ne samo rekonstrukciju postojeće dvije trake na mostu, već i da sa jednim rješenjem koje je trenutno na nivou ideje, da se jedna traka odvoji prema JP „Luka“. Kada je u pitanju teretni saobraćaj da se ustvari izbjegnu gradske gužve. S obzirom da prostorno – planska dokumentacija Republike Hrvatske nema predviđene kontakt tačke za novi most, a što bi bilo dugoročno najbolje rješenje, cijenili smo da je u ovom trenutku rekonstrukcija postojećeg mosta najoptimalnija da dođemo do graničnog prelaza koji će biti u funkciji i za teretni saobraćaj“, dodao je Milić.

On je rekao da postoji snažna podrška od institucija na nivou BiH koje su već u kontaktima sa Hrvatskom obezbijedili da most između Brčkog i Gunje bude prvi prioritet u smislu održavanja mostova, odnosno graničnih prelaza između dvije države.

„Moja pretpostavka je da ova rekonstrukcija potpada pod nešto što se zove vanredno održavanje i biće neophodan novi bilateralni sporazum između dvije države. Mislim da ćemo vrlo brzo svjedočiti već i pripremnim aktivnostima, a onda u kasnijoj fazi i realizaciji ovoga projekta“, rekao je gradonačelnik.

Milić je istakao da pošto se radi o međudržavom graničnom prelazu, da Vlada raspolaže informacijama i da bi i Hrvatska trebala da učestvuje u rekonstrukciji ovog mosta.

„S druge strane da li ćemo od strane države dobiti sredstva i kako, to je u ovom trenutku otvoreno pitanje. U ovom trenutku najveći interes na području BiH za funkcionisanje ovog mosta ima upravo Brčko. Da li će to i u finansijskom smislu biti praćeno ne znam ali ćemo nastojati da podsjetimo državu na njene obaveze kada je u pitanju održavanje ovih mostova. U krajnjem slučaju ne mislim da bi smo smjeli čekati na odluke sa nivoa BiH jer njihovo usaglašavanje može da traje duži period, a mi bojim se da nemamo vremena“, kazao je gradonačelnik Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Послушајте емисију са заједничке конференције за медије Скупштине и Владе Брчко дистрикта

Vladimir Matijević

Брчко: Скупштина Дистрикта усвојила извјештаје Завода за планирање

Vladimir Matijević

Saopštenje o održanoj redovnoj Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH

Radio Brčko