RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisan Sporazum o formiranju Unije pacijentskih udruženja Brčko distrikta

Prepoznavši zajednički interes za intenzivnijom suradnjom, predstavnici pacijentskih udruženja s područja Brčko distrikta odlučili su formirati Uniju pacijentskih udruženja, odnosno zajednicu koja bi predstavljala neformalno tijelo kojoj mogu pristupiti predstavnici i članovi građanskih udruženja, kao i predstavnici udruženja i nevladinih organizacija koje su orijentirane na zdravlje, humanitarni rad, zaštitu životne sredine i kreiranje boljeg ambijenta u Brčko distriktu. Stoga su danas u prostorijama Omladinskog doma u Brčkom predstavnici pet nevladinih udruženja potpisali Sporazum o formiranju Unije pacijentskih udruženja.

Inicijator potpisivanja Sporazuma, predsjednik udruženja „Beba više“, Željko Lazarević upriličio je danas sastanak s predsjednicima pet nevladinih udruženja te ovom prigodom ukazao na značaj Unije koju Brčko dosad nije imalo. Rekao je kako smatra da će ovakvo ujedinjenje biti korisno za sve predstavnike pacijentskih udruženja, ali i za sve stanovnike Brčko distrikta. Također, pozvao je i druge nevladine organizacije da se pridruže Uniji.

„Svi potpisnici u Uniji pacijentskih udruženja su ravnopravni članovi skupštine i kao takvi će istupati i pomagati jedni drugima u zagovaranju određenih izmjena pravilnika ili usvajanja donošenja zakona, surađivati s lokalnom i širom zajednicom u BiH i regiji kako bi se određene stvari popravile, kako bi razmijenili iskustva i pomogli jedni drugima.“ – dodao je Lazarević.

Dodao je kako su u Uniji svi potpisnici ravnopravni članovi skupštine i kako će kao takvi istupati i pomagati jedni drugima u zagovaranju određenih izmjena pravilnika ili usvajanja i donošenja zakona, surađivati s lokalnom i širom zajednicom u BiH i regiji kako bi se određene stvari popravile, kako bi razmijenili iskustva i pomogli jedni drugima.

Predsjednici udruženja koji su potpisali Sporazum složili su se kako je osnivanje Unije pacijentskih udruženja vrlo dobra stvar koja je učinjena za Brčko te su istaknuli kako međusobnom suradnjom mogu mnogo učiniti i za organizacije i za građane Distrikta.

Sporazum o formiranju Unije pacijentskih udruženja za sada su potpisali: Udruženje distrofičara, Udruženje oboljelih od multipla skleroze, ‘Brčansko srce’, Omladinski centar „Vermont“ i ‘Beba više’, a očekuje se da će i druga brčanska pacijentska i nevladina udruženja pristupiti Uniji.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počela obuka za udruženja iz oblasti sporta, kulture i turizma

Mirsad Arnautović

UPU Brčko Distrikta: Uvrstiti pacijentska udruženja u organizacije od značaja

Radio Brčko