RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Počela obuka za udruženja iz oblasti sporta, kulture i turizma

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH danas je u Domu kulture u Brčkom organizovalo obuku za predstavnike udruženja građana, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica iz oblasti turizma, kulture i sporta za pripremu, izradu i prijave na javni poziv i finansijsko izvještavanje.

Predstavnik Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Zvonimir Marić kazao je da je cilj obuke pojasniti na koji način zainteresovana udruženja i nevladine organizacije mogu aplicirati projekte koji zajedno s programima moraju biti u skladu s novim Zakonom o budžetu i pravilnikom kako bi što lakše prebrodili promjene.

Zvonimir Marić

„Javnost je upoznata već duže vrijeme da se dešavaju određene promjene u sektoru nevladinih organizacija. Na obuci će moći čuti određena pojašnjenja kao naprimjer na koji način trebaju da apliciraju kako ne bi došlo do određenih nesuglasica. Projekti i programi morat će biti sa više konkretnijih navedenih programa u samom projektu. Sa novim pristupom komisiji će biti jednostanije da vrši analize i provjere tako da će javnost i komisija imati transparentniji uvid u rad nevladinog sektora. U ovom prvom periodu možda će malo biti komplikovanije jer godinama se radilo na drugačiji način, ali vjerujem da će predstavnici udruženja savladiti ovu materiju i da će im kasnije biti jednostavno i praktično“, kazao je Marić.

Danijel Malić, trener obuke istakao je da se trening sastoji od dva elementa kako bi se predstavnici upoznali s novim načinom i pristupom pripreme kao i izrade i prijave na javni poziv i finansijsko izvještavanje.

Danijel Malić

„Prvi elemenat je da se sva udruženja i sportski kolektivi upoznaju sa programskim budžetiranjem, odnosno budućom implementacijom projekata. Naime, pravilnik je propisao da svi projekti moraju biti sa strateškim prioritetima Distrikta i u skladu s tim obratit ćemo pažnju da je to jedan od opštih kriterija, pa i osnovnih kada su u pitanju ocjenjivanje projekata i njihova svrsihodnost. Drugi dio treninga isključivo je vezan za projektni menadžment i upoznavanje svih udruženja i kolektiva sa onim elementima projektnih aplikacija. Po prvi put se sreću sa elementima logičke matrice zatim jednom novom formom budžeta i načinom budžetiranja te budućeg pravadanja troškova. Obratit ćemo pažnju i na ciljeve opšte i specifične, detaljno razraditi aktivnosti i rezultate projekata, ali ono što je također važno jeste upoznati ih i sa elementima indikatora i verifikatora što zapravo cjelokupno čini logičku matricu“, kazao je Malić napominjući da oni koji ne prođu obuku imati će pristup materijalu koji će biti dostupni u narednom periodu kako bi se podsjetili šta se radilo na obuci.

Davor Todorović iz Atletskog kluba “Kros” je istakao da očekuje da će ova obuka pomoći udruženjima da izrađuju projekte putem kojih će moći aplicirati za sredstva iz budžeta.

Davor Todorović

“Novi zakon je predvidio drugačije finansiranje udruženja građana nego što je to bio slučaj do sada, mislim da čak više nisu predviđena sredstva za redovam rad i da se sve svodi na pisanje projekata kako bi se apliciralo na javni poziv” kazao je Todorović.

Obuka za udruženja iz oblasti sporta održana je danas dok će sutra, 24.6. 2021. godine biti organizovana za udruženja iz oblasti kulture, turizma i privrede.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Za razvoj turizma na zapadnom Balkanu 750.000 eura

Radio Brčko

Mihajlović: Nedostatak kadrova ključni je problem turizma u našoj regiji

Vladimir Matijević

Brčko: Predstavljen projekt “Viteški dani u Palanci”

Sandra Živković