RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potrebno mnogo usklađivanja sa europskim zakonodavstvom

Brčko distrikt ima formalne preduvjete za prilagođavanje lokalnog zakonodavstva onom Europske unije, ali je potrebno još mnogo raditi na postavljanju jasnih prioriteta na tom putu usklađivanja, rečeno je na današnjoj prezentaciji uvida u stanje usklađenosti ove oblasti, a koje provodi stručni tim podržan od Europske komisije.

Prvenstveno je potrebno poboljšati učešće distrikta Brčko u projektima pomoći, nužnim za buduće pregovore naše zemlje oko pristupanja Europskoj uniji. Također je potrebno ojačati sustav kordinacije upravljanja unutar samog Brčko distrikta i mnogo institucionalnog prilagođavanja, kazala je Malinka Ristevska Jordanova, team leader konsultantske kuće ATC.

Nema oblasti u kojima ne treba raditi na izmjenama i prilagođavanju europskom zakonodavstvu, ali postoje oblasti u kojima je distrikt sam nemoćan djelovati jer nema nadležnosti. Brčko distrikt je dio državnog koordinacijskog mehanizma za pregovore u pristupanju euroatlanskim integracijama i zbog toga je bitno da ne bude razlogom kašnjenja ili kočenja pregovora, prokomentirao je gradonačelnik Anto Domić.

Konsultantski tim podržan od Europske komisije analizu stanja usklađenosti lokalnog zakonodavstva i standarda sa onima u Europskoj uniji vršit će do kraja rujna, kada se očekuje da će se točno znati koje korake treba dalje žurno poduzimati kako bi se to realiziralo i kako bi se išlo barem u korak sa dva entiteta i državom, rečeno je ovom prilikom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.