RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potvrđena optužnica za utaju poreza veću od 100.000 KM

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv četrdesetogišnjaka sa inicijalima S.M. iz Travnika zbog utaje poreza na promet proizvoda izvršene 2002. i 2003.godine na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

Optuženi se tereti da je kao osnivač i odgovorno lice u jednom brčanskom preduzeću nabavio,  a potom za gotov novac na “crnom tržištu” prodao robu u vrijednosti većoj od milion KM,  lažno prikazujući  da je izvršio  njenu veleprodaju.  Tužilaštvo osnovano sumnja da je u cilju  prikrivanja  krajnje oporezive potrošnje, a  u namjeri da izbjegne izmirenje poreskih obaveza,  optuženi sačinio lažne račune, otpremnice i drugu finansijsku dokumentaciju,  čime je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda u ukupnom iznosu od preko stotinu hiljada KM.

U skladu s tim je protiv njega podiglo optužnicu za produženo krivično djelo – Poreska utaja (iz člana 267 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), koju je uz pribavljene dokaze dostavilo nadležnom sudu na potvrđivanje. Potvrdivši optužnicu u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Brčko  distrikta BiH potvrdio je osnovanu sumnju da je optuženi počinio  krivično djelo privrednog kriminala,  koje mu je 22. aprila Tužilaštvo stavilo na teret.

Za utaju poreza u iznosu većem od pedeset hiljada KM,  kakva je predmet optužbe protiv S.M., propisana je  kazna zatvora u trajanju od jedne od deset godina. Osim toga,  zakonom je propisano da  niko ne može zadržati  imovinsku korist  pribavljenu krivičnim djelom, saglasno čemu je Tužilaštvo  zatražilo da se od optuženog oduzme cjelokupan iznos utajenog poreza u visini od 102.824,51 KM.

Izvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.