RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчански малишани међу најбољима у Уницефовом пројекту ФОТО/ВИДЕО

Од неколико десетина хиљада малишана са подручја читаве Босне и Херецеговине подијељених у групе који су, у оквиру Уницефовог пројекта „Повећајмо могућност дјеци“, припремани за полазак у школу, међу најбољима су се показала дјеца из Осме основне школе у брчанском насељу Брка.

Они су данас, у просторијама школе у којој су и похађали наставу, уприличили завршну приредбу поводом успјешне реализације Уницефовог пројекта вриједног око 80. 000 марака.

Пројекат је обухватио око 500 дјеце из Брчког у трајању од пет мјесеци односно 300 школских часова са којима је радило 13 васпитача са Завода за запошљавање, асистент за дјецу са посебним потребама и један асистент Ром.

Припремна настава одвијала се у 23 васпитне групе у свим основним школама Дистрикта, а Уницеф је донирао опрему за три собе за дјецу и дидактички материјал.

Мара Маткић, шефица Пододјељења за предшколско и основно образовање у брчанској Влади је рекла да су, пројектом, обухваћена сва дјеца у Брчком која наредне године полазе у школу, те да су представници Уницефа, међу 45 општина, оцијенили Дистрикт као једну од средина у којој је пројекат најбоље спроведен.

Експертни тим Уницефа оцијењивао је рад свих васпитача у свим срединама у БиХ и посебно су запамтили групу дјеце из Осме основне школе у Брки и њихову васпитачицу Наташу.

„Пресрећни смо што је пројекат овако успјешно реализован, а на почетку смо се чак и плашили јер смо мислили да се дјеца и родитељи неће одазвати. Међутим, десило се обрнуто. Родитељи су са одушевљењем доводили дјецу у школу како би њихови малишани стекли социјалне, хигијенске и све друге вјештине, затим упознали школски простор и створили навику доласка у школу. Дјеца су, кроз овај пројекат, већ завољела школу, а то је суштина читаве приче. Битно је да се не плаше школе, схвате да је то мјесто гдје треба да се добро осјећају и гдје ће стећи вјештине и знања која ће им помоћи у животу“, рекла је шефица Маткић.

Малишани који су завршили припремну наставу, Амила и Илдијан кажу да им се поред учења пјесмица, рецитовања и плеса, највише допао његоватељски однос са васпитачицом Наташом.

Према ријечима Јасне Јовичић, директорице предшколске установе „Наша дјеца“ у Брчком, веома је важно што ће, у наредном периоду, бити завршено посебно истраживање Удружења психолога БиХ које је рађене током реализације Уницефовог пројекта.

„Добићемо резултате који ће показати има ли помака у раду и развоју дјеце који су прошли кроз програм пројекта у односу на малишане који неће кренути у школу наредне године и нису похађали ову припремну наставу“, рекла је Јовичићева и нагласила да ће то истраживање пуно помоћи у даљем развоју предшколског васпитања и образовања у Дистрикту у смислу отклањања евентуалних недостатака.

Иначе, Одјељење за образовање у Влади Брчко дистрикта је, за реализацију Уницефовог пројекта „Повећајмо могућност дјеци“, обезбиједило простор, гријање и превоз за малишане који су учествовали у припремној настави.

Погледајте видео исјечке са приредбе:

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.