RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povećan broj oboljelih od karcinoma dojke

Broj novootkrivenih karcinoma dojke u Brčko distriktu je, u posljednje dvije godine, preko četrdeset slučajeva godišnje i prestavlja značajno povećanje u odnosu na prosjek u zadnjih deset godina kada je taj broj godišnje iznosio oko 25.

Dr Stanislav Mihajlović

“Na ovo povećanje je utjecalo više makro faktora, no lokalno gledajući na našem području faktori uzroka povećanja broja oboljelih se mogu pripisati i ratnim dejstvima i posljedicama bombardovanja. No, najvažnija je promjena svijesti kod žena pa sada one češće dolaze na preventivne preglede koji i nakon otkrivanja karcinoma značajno  povećavaju procenat izlječenja”, kazao je dr.Stanislav Mihajlović spec. hirurg i subspecijalista onkolog u brčanskoj Bolnici.

Ključno je da žene što češće vrše samopreglede, te ukoliko otkriju bilo kakvu promjenu na dojci da se obrate ljekaru. Te promjene odnosno simptomi koji mogu upućivati na karcinom dojke su čvorić u dojci, crvenilo, bol u bradavici, iscjedak iz bradavice, uvlačenje bradavice, promjena oblika dojke, promjene na koži dojke, osjetljivost dojke i bol u dojci. Govoreći o riziko – faktorima koji mogu doprinijeti razvoju karcinoma ključni su svakako genetske predispozicije, izlaganje zračenju, nerađanje, izostanak dojenja, povećanje tjelesne mase, ali i ukupno stanje organizma pacijentice gdje je stres neizostavan.

Brčko distrikt i zdravstveni sistem ove lokalne zajednice na žalost još uvijek nemaju  Registar malignih oboljenja čiji podaci rađeni po međunarodnim standardima bi pokazali koliki je stepen oboljenja stanovnika distrikta od svih malignih oboljenja u odnosu na  neka druga područja u BiH  i zemlje regiona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

AK CROSS Brčko iz Prnjavora donio šest medalja

Radio Brčko

Staša Košarac danas u radnoj posjeti Brčkom

Radio Brčko

Земљотрес јачине 4,5 степена погодио подручје Тузле, осјетио се и у Брчком

Radio Brčko