RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pravobranilaštvo u prvom polugodištu spriječilo odliv skoro tri miliona maraka

Pravobranilaštvo Brčko distrikta u prvoj polovini ove godine imalo je ukupno 5.295 predmeta u radu, od kojih je najviše izvršnih oko 1.500, te preko 1.000 parničnih.

Glavni pravobranilac Pravobranilašta, Ilinka Gavrić, istakla je da je u ovom prvom polugodištu povećan priliv broja parničnih postupaka, kako po tužba Distrikta tako i onim protiv Distrikta.

Ilinka Gavrić

„Prvih predmeta je zaprimljeno 71 i njihova početna vrijednost je nešto preko 600.000 maraka, dok je parničnih predmeta u kojima je Distrikt tužen zaprimljeno 40 i njihova početna vrijednost milion i 300 hiljada maraka. Uglavnom nas tuže radi raznih vidova naknade štete“, istakla je Gavrić.

Prema njenim riječima, za ovaj izvještajni period u predmetima kada je Distrikt bio tužitelj, ostvaren priliv od oko 300.000 maraka plus pola miliona maraka koji se odnose na naknadu za eksproprisane nekretnine. A kada je bio tužen, iznos spriječenog odliva sredstava iz budžeta Distrikta je dva miliona i 800 hiljada maraka u predmetima koji su pravosnažno odbijeni, dok kod dosuđenja na štetu Distrikta je to iznos od 949.000 maraka, od čega se polovina odnosi na isplate iz radnih sporova.

„Naši finansijsku pokazatelji, ne samo u ovom izvještajnom periodu, nego i u ranijim, kako polugodišnjim tako i godišnjim izvještajima o radu, daju podatke da je Distrikt u postupcima, na sreću ove lokalne zajednice, još uvijek u velikom plusu u odnosu na postupke i predmete koji se okončavaju na štetu Distrikta“, dodala je Gavrić.

Za drugo polugodište tekuće godine u radu je ostalo 4.242 predmeta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pravobranilaštvo upoznato sa problemom neuspostavljanja javnog prevoza u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović