Brčko

Predsjednik Skupštine Milić: Nacionalna kulturna društva trebaju imati poziciju od posebnog značaja

Nacionalna kulturna drušva na području Distrikta, minule godine su imala značajnu krizu u svom radu, zbog nedostatka finansijskih sredstava prouzrokovanih uglavnom odredbama novog Zakona o budžetu.

„Djelovanje Srpskog kulturnog i prosvjetnog društa „Prosvjeta“, Hrvatskog kulturnog društa „Napredak“, te Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, veoma je važno, naručito u Distriktu, jer je Statutom kultura pozicionirana kao oblast od izuzetnog značaja i stoga treba pronaći način za njihovo kontinuirano budžetsko finasiranje“, stav je predsjednika brčanske Skupštine Siniše Milića.

U ovom smislu Milić predlaže da se ova udruženja, kao što je to urađeno u Kantonu Sarajevo, proglase udruženjima od posebnog interesa i tako „osigura“ njihovo direktno budžetsko finasiranje.

„Pozitivne prakse, a takvom smatram onu Vlade sarajevskog Kantona, koja je nacionalna kulturna društva, zasebnom odlukom proglasila udruženjima od posebnog interesa. Takav „obrazac“ bi vjerujem bez većih poteškoća mogli primjeniti i mi u Distriktu“, naglasio je Milć, zaključivši da pomenutu proceduru treba što hitnije provesti, odnosno usvojiti adekvatnu odluku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!