RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavljen izvještaj „Djeca i slobodno vrijeme“

Specijalni izvještaj Ombudsmana BiH pod nazivom „Djeca i slobodno vrijeme“, kojim se želi ukazati da su sva prava propisana UN Konvencijom o pravima djeteta značajna i važna, danas je prezentovan u brčanskom Omladinskom centru.

Ovaj izvještaj ombudsmani su sačinili uz podršku organizacije Save the Children, a uz njihovu pomoć, ovo je prvi izvještaj koji je štampan u verziji prilagođenoj djeci.

Pomoćnica ombudsmana, Aleksandra Marin-Diklić, koja je prezentovala ovaj izvještaj, kazala je da je istraživanje na koji način djeca provode slobodno vrijeme provedeno u 15 bh. opština, pokazalo da većina djece slobodno vrijeme provodi na internetu, da se polovina ispitanika bavi sportom, dok samo 3,5 posto djece slobodno vrijeme provode s roditeljima.

„Što govori u kakvim uslovima živimo. Porast stanovništva u gradskim sredinama, komercijalizacija prava djeteta na odmor, zatim preveliki obrazovni zahtjevi i zadaci koji se postavljaju pred djecu, tako da oni sve manje vremena imaju da se spontano igraju i zabavljaju. A naša je obaveza, obaveza i države i porodice i škole i vrtića, da djeci obezbijede uslove da se spontano igraju i zabavljaju što je od izuzetnog značaja za adekvatan psiho-fizički razvoj djeteta”, dodala je Marin-Diklić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.