RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

FOTO: Iz sata u sat sve više domaćinstava pod vodom

Sve više domaćinstava u južnom dijelu Brčko distriktu u slivu rijeke Tinje suočava se s problemom izlivanja vode u dvorišta. Traže se načini ako zaštititi stoku i stočnu hranu, a neki vlasnici kuća prave i zaštitne brane kako bi spriječili ulazak vode u kuću. Većina sela je odsječena od susjednih sela a prema Brčkom se ne može doći ni iz jednog pravca.

poplava seonjaci

Polja između Dubrava i Bijele pretvorila su se u ogromno blatno jezero, slično je i na području Prijedora, Donje Skakave i Poljaka, dok je stanje u selima od Jagodnjaka do Ulica više nego katastrofalno. Ekipe civilne zaštite i druge javne službe intenzivno rade na pomoaganju stanovništvu u tim selima. Na tom području će evakuacija stanovništva uskoro biti neizbježna.

poplava seonjaci 2

Cestovna infrastruktura na svim pravcima gdje bujice Tinje teku preko nje je značajno oštećena. Seoski vodovodi i bunari su zagađeni oborinskom i plavnom vodom te voda iz tih izvora nije za piće. Mještanima se preporuča korištenje flaširane vode ili pak prokuhavanje. Također se žiteljima poplavljenog područja, naročito radoznaloj mladeži, ne preporuča hodanje po plavnom području s obzirom da je voda izuzetno hladna i zagađena fekalijama iz septičkih jama i kolektora.

poplava donja skakava 2

Za sada nema problema sa opskrbom električnom energijom a u kućama gdje prodre voda savjetuje se odmah isključiti elektro napajanje kućne mreže kako ne bi došlo do opasnih havarija.

poplava donja skakava

Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne službe su na terenu i prate stanje i pružaju pomoć mještanima poplavljenih područja. Podsjećamo na brojeve telefona 121 i 123 koje možete pozvati za pomoć.

poplava donja skakava 4

Meteorolozi najavljuju da će kiša i dalje obilno padati na našem području i očekuje se još gore stanje s poplavom.

poplava seonjaci 4

Pogledajte nekoliko fotografija s poplavljenog područja u Seonjacima, Donjoj Skakavi i Dubravama. Uskoro donosimo i video ilustracije.

poplava seonjaci 8 poplava seonjaci 7 poplava seonjaci 6 poplava seonjaci 5 poplava put za bijelu poplava naslovna poplava donja skakava 3 poplava donja skakava 1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.