Brčko

Predstavljena knjiga Danice Vlašić „Skriveno oko“

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Brčko, sinoć je upriličena promocija knjige pjesama „Skriveno oko“ brčanske pjesnikinje Danice Vlašić.

To je njena peta po redu knjiga poezije, koja sadrži oko 130 pjesama i dvije kratke priče, za koje je inspiraciju našla, kako kaže, u ljubavi koja je pokretač svega.

„Putanja nastajanja ovih pjesama je išla instiktivno, kako mi je dolazila inspiracija po nekom motivu, i tako su se pjesme nizale. Bez ljubavi se u biti ne može ništa, bez obzira prema kome je, jer je ljubav pokretač svega“, dodala je Vlašić.

Naglasila je da recezenti knjige Mirjana Đapo i Žarko Milenić imaju visoke ocjene prema njenom književnom radu, te da su rekli da je on duboko emotivan sa visokim emocijama, vrlo uspješan i nadilazi granice ovih prostora, te joj njihovo priznanje, koje je dočekla sa ovom knjigom, itekako znači.

Predstavljač i recezent knjige Suvad Alagić, istakao je da se za pjesnikinju Danicu Vlašić može reći da nije samo domaća, već i regionalna pjesnikinja, koja je godinama čekala da joj se desi ova velika zbirka poezije, a čija je poezija pisana na jedan neustaljen i afirmiran način gdje se često koristi vezani stih.

„Naš jedini nobelovac za književnost Andrić je zapisao „ Ko u zemlji Bosni čekati ne zna, taj ništa dočekati neće“. Čini mi se da je Danica Vlašić godinama, pa i decenijama unatrag, čekala strpljivo da joj se desi velika zbirka poezije i da je to napokon dočekala sa ovom knjigom „Skriveno oko“.

Glavne karakteristike ove zbirke kao njene ličnosti su velika autorska zakopčanost, i treba zaista veliki napor volje, prilično poznavanje književne teorije i veliki broj pročitanih knjiga njenih savremenika da bi se doprlo do onih šifriranih, skrivenih poetsko-proznih poruka koje jednostavno ne stoje u pjesmama već se nalaze između redaka“, naglasio je Alagić.

Knjiga „Skriveno oko“, kako je dodao Alagić, se preporučuje široj čitalačkoj publici.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Jedan komentar

  1. Osvrt na promociju je dobro napisan, samo je trebalo navesti i to da su knjigu zajednički objavili Vlada Brčko Distrikta BiH i Književni klub P.N. Brčko distrikt BiH. Urednik knjige je moja malenkost.

Back to top button