RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavnici Sindikata Distrikta sutra na sastanku sa čelnicima resornog odjeljenja brčanske Vlade

Delegacija brčanskog Sindikata sutra će se sastati sa šefom resornog odjeljenja Vlade Distrikta, kako bi analizirali situaciju sa utvrđivanjem teksta Opšteg kolektivnog ugovora o radu, te razgovarali o reprezentativnosti sindikata na ovom području.

„Broj članova kao i višedecenijsko djelovanje Sindikata Distrikta, te inkorporiranost naše organizacije u sve procese na nivou države, regiona kao i Međunarodne asocijacije sindikata, biće temelj kojim na sutrašnjem sastanku želimo dokazati reprezentativnost Sindikata Distrikta na ovom prostoru“, istakao je predsjednik Sindikata Igor Babić, dodavši da Sindikat Distrikta ispunjava sve uslove koje predviđa zakon kad je riječ o reprezentativnosti.

Inače, sura će biti analizirane i prve radne verzije Opšteg kolektivnog ugovora o radu u Distriktu, koje su sačinili Sindikat i Vlada.

„Naš prijedlog baziran je na zakonima koje primjenjuju Sindikati Federacije i Republike Srpske, a u njega smo ugradili i osnovne postulate o zakonskoj obavezi korištenja godišnjih odmora, obračunu minulog rada, kao i regresa za godišnji odmor“, akcentirao je Babić.

Generalno obje strane bi svoje verzije Ugovora trebale završiti do sredine narednog mjeseca, a konačna verzija Opšteg koplektivnog ugovora o radu bi trebala biti usvojena do kraja tekuće, te  biti u primjeni od početka naredne godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.