Brčko

Predstavnici Uprave BIH za zaštitu zdravlja bilja u posjeti brčanskim izvoznicima voća

Predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno državne Uprave za zaštitu bilja, kroz susret sa voćarima na području Distrikta ali i predstavnicima resornog Odjeljenja brčanske Vlade, izanalizirali su situaciju oko izvoza prvenstveno u Rusiju ali i zemlje Evropske unije.

„Cilj je bio upoznati izvoznike sa najnovijim fitosanitarnim uslovima, kako za izvoz voća u Rusiju tako i u zemlje Evropske unije. Veoma su nam značajne i precizne evindencije šta izvoznici, i na kojim površinama i s kojim tehnologijama proizvode, te kakva je zdravstvena ispravnost proizvedenog“, rekao je direktor Uprave za zaštitu bilja BiH Goran Perković.

Veoma je važno da nadležne instiutucije BiH kontaktiraju sa predstavnicima Republike Hrvatske, kako bi ispitali mogućnost otvaranja nekoliko privremenih graničnih prelaza, gdje bi se omogućio protok roba ka EU u periodu od jula do septembra, jedan je od zaključaka današnjih razgovora.

„Upravo bi to umnogome olakšalo izvoznicima stizanje do krajnjih destinacija njihovih proizvoida, te očuvalo sviježinu i kvalitet izvezene robe, što je od presudnog značaja za samog krajnjeg potrošača“, naglasio je u ime izvoznika iz Šatorovića proizvođač, Amir Avdić.

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close