Brčko

Saopštenje za javnost Sindikata Policije Brčko distrikta

SINDIKAT POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BIH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE SVAKI OBLIK NEOSNOVANE  I NEUTEMELJENE KAMPANJE USMJERENE NA  RAD POLICIJE OD STRANE NEODGOVORNIH  POJEDINACA I GRUPA, KOJI NE BIRAJUĆI NAČINE I SREDSTVA KONSTANTNO VRŠE PRITISAK NA POLICIJU I NJENO RUKOVODSTVO U NAMJERI DA PREUSMJERE NJENU ZAKONOM ODREĐENU ULOGU I ISTU PRILAGODE ISKLJUČIVO SVOJIM INTERESIMA.

U vrijeme najvećih društvenih izazova, kada su životi građana bili u pitanju, policijski službenici su hrabro i odvažno stali na branik odbrane svih građana Brčko distrikta BiH, bez obzira na naciju i vjeru ili društveni status, te na taj način rizikujući svoje živote i živote najmilijih, pružali pomoć svima kojima je pomoć bila neophodna, a pri tome, potpuno svjesni svoje uloge u društvu koja im je zakonom povjerena.

Sindikat smatra nedopustivim činjenicu da pojedinci i pojedine grupe konstantno plasiraju neistine o radu Policije, radu Štaba za spasavanje, materijalnom statusu policijskih službenika, kao i druge dezinformacije kojima se nanosi šteta pripadnicima navedenih organa i institucija i širi uznemirenost građana.

Indikativno je da su javna pogovaranja proistekla baš od onih za koje se može reći da su takva ponašanja  cinična i nepristojna jer se radi o licima koja obnašaju određene javne funkcije i stoga se podrazumjeva da su upoznati sa Zakonom o platama i načinom obračuna isplata za sve korisnike koji se finansiraju iz budžeta Brčko distrikta BiH, a u koje takođe spada i Policija.

Zato, u najmanju ruku je neumjesno i neodgovorno tvrditi da je Policija izuzeta iz jedinstvenog  sistema obračuna plata na nivou budžeta i da je  po nekom osnovu u tom pogledu  povlaštena. Šta više, radi se upravo o suprotnoj stvari, diskriminisani su policijski službenici u odnosu na ostale zaposlenike u pogledu ostvarivanja prava na  dodatak na osnovnu platu po osnovu  vremena provedenog  na radu u vrijeme vikenda, praznika, noćnog rada i prekovremenog rada.

Sindikat policije apeluje na one koji evidentno posjeduju ogromnu energiju, da istu usmjere na obavljanje prioritetnih zadataka od značaja za širu društvenu zajednicu, a ne na širenje deziformacija i uznemiravanja građana, plasiranjem neistina o visini mjesečnih primanja zaposlenih u Policiji, načinu postupanja i drugih   tendencioznih opservacija.

Sindikat će se uvjek zalagati za poštivanje pozitivnih zakonskih propisa, pa i za prava zaposlenih u Policiji i nikada neće dozvoliti nikome, bez obzira koju poziciju i dužnost  obnašali, koliki uticaj ili novac imali ili koje ime nosili, da im ljudi u Policiji, koji pošteno i odgovorno rade svoj posao, budu meta u njihovim međusobnim komunikacijama kojima se koriste za jeftina politička potkusurivanja.

SINDIKALNI ODBOR

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close