RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Представници Пореских управа у БиХ разговарали о јачању међусобне сарадње

Фото: Пореска управа Републике Српске

Представници Управе за индиректно оперезивање БиХ, Пореске управе РС, ФБиХ и Брчко дистрикта на јучерашњем састанку у Бања Луци разговарали су о интезивирању међусобне сарадње и бржој размјени потребних података.

Директорица Пореске управе Брчко дистрикта Татјана Михајловић рекла је да је једна од главних тема овог састанка била досадашња искуства у примјени Меморандума о институционалној сарадњи, размјени и уступању података о пореским обвезницима које су Пореске управе наше земље потписале још 2016. године.

„Такође је истакнуто да се постојећа размјена мора подићи на виши ниво, посебно по питању квалитета података, њихове безбједности и практичне употребе тих рамјењених података“, истакла је Михајловић

Што се тиче Пореске управе Брчко дистрикта, Михајловић је истакла да су се од 2016. године па до данас поштовале одредбе поменутог Меморандума у оној мјеру у којој су омогућавали технички и кадровски услови.

„Сви подаци који су тражени, достављани су у најкраћем временском периоду, али са друге стране морам истаћи чињеницу да смо имали техничких проблема у смислу информационог система и почећемо тек сада активности на успостављању интегралног информационог система, те ћемо те податке који буду тражене још брже достављати“, нагласила је Михајловић.

Према њеним ријечима, било је говора и о паралелним и заједничким контролама поменутих Пореских управа на нивоу БиХ.

„Желим да кажем да смо имали много успјеха у заједничким инспекцијским контролама са Управом за индиректно опорезивање на брчанској Тржници Аризона“, навела је Михајловић.

Према њеним ријечима, у ентитетима, како наводи Михаловић постојали су одређени проблеми око регистрације пореских обвезника, док у брчанској Пореској управи то није био случај, јер је од 2021. године ступио на снагу Закон о регистрацији пословних субјеката у Брчко дистрикту, гдје се регистрација обавља на једном мјесту односно у Суду Дистрикта, а Пореска управа издаје увјерење и додјељује се јединствени индентификациони број, те се регистрација самим тим завршава.

Михајловић је за крај истакла да је на јучерашњем састанку у Бања Луци разматрана и проблематика едукација пореских обвезника, те да је усаглашено да се одржавају редовна предавања с циљем давања тачних информација како би се све законске одредбе из области пореза примјењивале на адекватан начин.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.