RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Prezentovan plan evakuacije

U gradskoj Vijećnici danas je prezentovan plan evakuacije Pete osnovne škole na Klancu, pilot projekat koji je Odjel za javnu sigurnost brčanske Vlade napravio u saradnji sa njemačkom konsultantsko-projektantskom kućom.

Uroš Vojnović, šef ovog odjela, kazao je da je cilj povećati bezbjednost djece u školskim objektima, te da se buduće građevine i objekti dovedu sa standardima na evropski nivo, za šta je potrebno raditi na zakonodavnim aktivnostima.

„ Idemo u dva pravca. Jedan je da standarde u postojećim školama dignemo na najviši mogući nivo, a drugi još bitniji, da buduće škole koje gradimo, da uradimo sve da one budu iznad standarda koji su vezani za Brčko, odnosno BiH“, istakao je Vojnović.

Miroslav Kojadinović, predstavnik njemačke konsultantsko-projektantske kuće, istakao je da je kroz ovaj pilot projekat definisana cijela zgrada, ustvari pokazano kako bi sve u njoj trebalo da bude, po evropskim standardima.

Prema njegovim riječima, ovim pilot projektom je ukazano šta u školi na Klancu nedostaje i šta bi se sve moglo napraviti.

Šef Odjela za obrazovanje brčanske vlade Momčilo Poljić, kazao je da će ovaj odjel zajedno sa Odjelom za javnu sigurnost sagledati stvarno stanje svih školskih objekata, te pokušati da postigne maksimum bezbjednosti djece u tim objektima.

„Cilj nam je da bezbjednost djece od požara i drugih nepogoda bude podignuta na najviši mogući nivo u postojećem stanju, sa željom da nam mjere zaštite nikada ne zatrebaju.Ali ako zatrebaju da budemo tu i da ono što nam je najvrednije bude spašeno, odnosno da niko ne strada u slučaju nepogode“, dodao je Poljić.

Kako je još kazao Uroš Vojnović, sve škole će biti snimljene, i za tri mjeseca svaka od njih bi trebala imati plan evakuacije.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.