BrčkoInfoKom

Прикључена мобилна трафостаница умјесто изгорјеле ТС 10/0,4 kV Дубраве 1

У насељу Дубраве, у непосредној близини основне школе, јуче поподне изгорјела је трафостаница преносног односа 10/0,4 киловолти, којом је напајан школски и околни објекти. Узрок пожара није познат, а угасили су га припадници Професионалне ватрогасне јединице Брчко.

Одмах јутрос, запосленици РЈ Електродистрибуција приступили су привременом рјешавању овог проблема, односно инсталацији мобилне трафостанице, коју је предузеће набавило прошле године управо за потребе непланираних, ванредних, ситуација – хаварија, непогода и несрећа које доводе до прекида у испоруци електричне енергије крајњим купцима. Радови на прикључењу окончани су нешто иза 13:00 Часова.

“Јавном предузећу Комунално Брчко – радној јединици Електродистрибуција, у мају прошле године испоручене су двије мобилне трафостанице – мобилна трафостаница  са мобилном платформом 10(20)/0,4 kV, снаге 1×630 kVA, са вањским послуживањем и мобилна трафостаница  са мобилном платформом 10(20)/0,4 kV, снаге 1×1000 kVA, такође са вањским послуживањем. Ова два преносна електроенергетска уређаја финансирана су средствима гранта, који је Јавном предузећу Комунално Брчко одобрила Влада Брчко дистрикта БиХ у октобру 2020. године“, кажу у РЈ Електродистрибуција.

Мобилна трафостаница, 10(20)/0,4 kV снаге 1×630 kVA, директно је прикључена на далековод, а с обзиром на снагу коју посједује, може да опслужује мање насеље.

„Идеја о набавци мобилних трафостаница, које је на подручју БиХ прво набавило и укључило у електродистрибутину мрежу управо наше предузеће, јавила се још 2014. године, када је Брчко, али и нашу и сусједне државе, погодила велика поплава. Тада су бројни електроенергетски објекти морали бити искључени са напајања због угрожености од набујале воде, а дио становништва био је без снабдијевања електричном енергијом дужи период. Да смо тада имали мобилне трафостанице, многа угрожена подручја могла су бити снабдјевена електричном енергијом, позиционирањем трафостаница на мјеста која вода није угрожавала. Идеја је насрећу реализована прошле године, захваљујући напорима руководства предузећа и подршци OHR-а, и управо данас се види њена пуна оправданост“, кажу у овом јавном предузећу.

Ове мобилне трафостанице погодне су и као привремени прикључци за индустријска постројења, која чекају изградњу властитих трафостаница, али и за друге случајеве гдје је електрична струја неопходна, а не постоји могућност стандардног снабдијевања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Back to top button