RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Priprema se „Okolišna agenda 2015. – 2018.“

Centar za održivi razvoj iz Brčkog upriličio je danas okrugli stol o temi „Okolišna agenda 2015.-2018.“, kao dio projekta njemačke Marshall fondacije.

Direktor Centra za održivi razvoj, Edin Mujačić kazao je da je cilj ovoga projekta staviti pitanje zaštite okoliša visoko na agendu političkih stranaka prije izbora, ali i da se stranke obavežu da će im ta tema biti prioritetna u budućim političkim platformama. Usvojeni dokument okolišne agende trebao bi poslužiti kao osnova za monitoring i evaluaciju dostignuća budućih vlada na polju zaštite okoliša.

U prvoj fazi predstavnici civilnog društva iz cijele BiH će formulirati svoje zahtjeve iz oblasti zaštite okoliša. U drugoj fazi će biti pozvane sve političke stranke registrirane za izbore u BiH da predstave svoj program iz oblasti zaštite okoliša, kako bi se njihovi prijedlozi upredili sa onim što stručnjaci i civilno društvo traže, te se potom sačinila i kompletna okolišna agenda.

Po Mujačićevom mišljenju, posljednja dešavanja sa katastrofalnim poplavama promjenila su razmišljanja i kod poliutičara kada je u pitanju zaštita okoliša, stoga očekuje kako će konačno ova životna oblast biti ozbiljno shvaćena i kako bi se moglo krenuti sa implementacijom kvalitetnih ideja iz te oblasti.

eko agenda

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.