RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Privredna komora Brčko: Kako osnovati socijalno preduzeće u Distriktu?

U sklopu projekta “HelpDesk for business entities”, finansiranog od strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke u okviru projekta EU4Business Recovery, Privredna komora Brčko distrikta danas je organizovala predavanje na temu “Socijalno preduzetništvo” s ciljem predstavljanja novousvojenog Zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH i mogućnosti koje on pruža za našu lokalnu zajednicu.

Na predavanju je predstavljena mogućnost registra socijalnih preduzeća, uslovi i postupak za sticanje statusa socijalnog preduzeća, te podrška koju Vlada Brčko distrikta BiH planira pružati razvoju socijalnog preduzetništva.

Socijalna preduzeća predstavljaju jednu novu mogućnost koja se pruža zainteresovanim licima sa područja Brčko distrikta na kojoj se mogu ostvariti različiti ciljevi iz socijalne oblasti, a najviše u pogledu društveno ugroženih grupa ili građana.

“Ovo je jedna od edukacija koje Privredna komora Brčko distrikta organizuje ove godine a povod za današnju je  usvojeni Zakon o socijalnom poduzetništvu gdje želimo naše članove i poduzetnike upoznati sa detaljima Zakona i mogućnostima za osnivanje socijalnog preduzeća i načinima finansiranja”, istakao je Dragan Đukić podpredsjednik Privredne komore u Brčkom.

Ono što je specifično za ovaj Zakon jesu povlastice koje se odnose na socijalna preduzeća koje se ogledaju u posebnim poreskim i carinskim povlasticama i oslobađanjima, zatim na posebnim povlasticama i oslobađanjima od drugih vrsta naknada, te namjenskim podsticajima, subvencijama, donacijama i trasferima na način kako je regulisano u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

“Intencija je da ovo ne bude statusni nego procesni zakon što znači da vi u Brčko distriktu možete registrovati poslovni subjekt po Zakonu o preduzećima ili Zakonom o udruženjima i fondacijama a onda dobijate status  socijalnog preduzetništva u Odjeljenju za privredni razvoj”, pojasnila je Amra Abadžić, šefica Pododjeljenja za privredni razvoj.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati preduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevazilaženju negativnih posljedica pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.