BrčkoKoronavirus

Probno pušten u rad novi PCR kabinet u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i šefica Pododjela za javno zdravstvo dr. Anđa Nikolić posjetili su danas novi PCR kabinet koji je smješten na mjestu bivšeg kino „Oslobođenja“ u Brčkom, a koji će od ponedeljka službeno početi s radom.

Riječ je o otvorenom tipu PCR-a gdje su danas izvršena probna testiranja. Puštanje u rad jednog ovakvog kabineta zahtjevalo je i posebno osposobljavanje prostora, obuku kadrova, ali i instaliranje same opreme, na čemu se intenzivno radilo u proteklom razdoblju.

PCR kabinet će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu jer će se vršiti veći broj testiranja i, što je veoma značajno, rezultati testova će biti završeni u kraćem roku, najkasnije jedan dan od uzimanja uzorka, za razliku od trenutne situacije kada se uzorci šalju u Tuzlu i na rezultate se čeka po nekoliko dana.

Na taj način prije će biti otkrivena inficirana osoba, što će značiti i bržu reakciju, stavljanje zaražene osobe pod nadzor i prekidanje daljih kontakata inficirane osobe, što je od presudnog značaja je za sprječavanje širenja pandemije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button