RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Promjeniti politiku privrednog razvoja

O stanju privrede i učinku poticajnih mjera, članovi Vlade Brčko distrikta BiH, raspravljat će sve dok se ne odrede jasne mjere djelovanja i jasne politike koje će omogućiti da se privreda Distrikta trgne iz stagnacije u kojoj je već dugo vremena, izjavio je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH nakon sjednice vlade.

Zbog lošeg stanja u privredi, i pored niza mjera koje provode Vlada i Skupština, Domić je naglasio, da je izvršena rekonstrukcija Vlade i promjenjen šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, te započeta priča da cjelokupna Vlade da svoj doprinos oko promjene kursa djelovanja na poticanje privrednog razvoja Brčko distrikta BiH.

Domić je istakao da je politika razvoja Distrikta do sada postavljena pogrešno, da dominira stereotipni poticaj razvoja trgovine što ne vodi privrednom razvoju, i da to treba promijeniti.

„Do sada se nitko nije značajno bavio strukturom poticajnih sredstava. Danas smo na Vladi dobili dokument sa puno statističkih podataka, a koji govori da Brčko distrikt sa preko 60 posto potiče trgovinu, dok je proizvodnja zanemariva u poticajnim mjerama. To više ne može ići tako i morat ćemo drastično promijeniti smjer djelovanja, tako da poljoprivreda bude primarna proizvodnja, plus prehrambena industrija, plus druga proizvodna industrija, a iza toga tek da je tercijarni sektor trgovina i uslužne djelatnosti. Tako da će proizvodnja generirati ovo drugo“, pojasnio je gradonačelnik Domić.

Još je dodao da se kroz izravne i neizravne mjere izdvaja oko 12 miliona maraka za poticanja privrede, plus oko sedam i po milona maraka za poljoprivredu, s tim da nema učinka jer nedostaju sistemi kontrole i nadzora ovih poticajnih mjera.

„Neshvatljivo mi je da i iz proračuna i dalje subvencioniramo kamate na kredite ljudima koji su privatizirali tvrtku Distrikta koja je propala.Zatim nejasno je i neshvatljivo da se niko nije do sada bavio problemom uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje, kao i da imamo aktivnu politiku upošljavanje ljudi koje niko iz Odjela ne kontrolira“, dodao je Domić.

Prema njegovim riječima, morat će se primjeniti i neke represivne mjere jer se na drugi način ovakvo stanje u privredi neće moći promjeniti.

“Očito je da su kapaciteti Odjela za gospodarski razvitak sterotipni, nisu inovativni, tako da ćemo se na razini Vlade još ovim baviti prije nego izbrusimo jasne mjere i predložimo ih Skupštini koja će na kraju to morati verificirati, jer bez njihovih odluka nećemo moći promijeniti dosadašnji stereotipan način rada poticanja u gospodarstvu”, dodao je Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.