RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Proučen tevhid za nevino ubijene civile Bošnjake u ratu u Brčkom 1992-95. u Memorijalnom centru Meraje- Brčko

Učenjem tevhida za nevino ubijene civile na području Brčkog u ratu 1992-95. i polaganjem cvijeća u Memorijalnom centru Meraje Brčko Distrikt BiH, danas je upriličeno podsjećanje i pomen žrtvama u povodu obilježavanja 22. godišnjice od počinjenih ratnih zličina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom. Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta izrazio je generalno nezadovoljstvo odnosom vlasti, policije i tužilaštva naspram ovog udruženja i kazao da zna da je istina i pravda dostižna, ali i naglasio da ovim tempom i načinom rada mnogi to neće dočekati živi.
Dosad je u Memorijalnom Centru Meraje Brčko ukopano 197 civilnih žrtava Bošnjaka zajedno sa četiri Hrvata, a još se prema dokumenatciji traga za 200 lica, kazao je Ahmetović. Za kompletan završetak projekta Memorijalnom centra u Marajama potrebno je još 200.000 KM, pojasnio je Ahmetović i dodao da je jedino vlada na čelu sa gradonačelnikom Mirsadom Đapom istinski pomogla da se ovaj Memorijalni centar počne graditi, dok za njegov dovršetak sve naredne vlade ne pokazju dovoljno sluha.
Organizatori današnjeg pomena civilnim žrtvama proteklog rata u Brčkom su Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta BiH i Udruga zatočenih- Udruženje logoraša Brčko Distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.