RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U susret Đurđevdanu – Romi i romska kultura

U Omladinskom centru u Brčkom danas je održan okrugli sto u susret Đurđevdanu na temu   „Romi i   romska kultura“.

„Cilj nam je bio prezentirati romsku kulturu i tradiciju   koja će se suprostaviti predrasudama i stereotipima   koji su uvriježeni u zajednici prem a pripadnicima romske populacije kao i podignuti svijesti o potrebama i problemima sa kojima se suaočavaju mladi Romi istakla je Amela Ćatović – Adilović u ime organizatora ovog skupa.

Oko 2 500 Roma na području Brčko distrikta se svakodnevno susreće sa problemima nedovoljnog obrazovanja i zapošljavanja mladih roma te   nedostatka zdravstvene zaštine i   stambenog zbrinjavanja za većinu pripadnika ove najbronije nacionalne manjine u BiH rečeno je na okruglom stolu.

Osim diskusije o problemima sa kojima se susreću Romi u Brčkom , danas je upriličena i prezentacija na temu Romi:Putovanje kroz vrijeme- prošlost ,sadašnjost i pogled u budućnost kao i izložba kulturne baštine     Roma u prostoru Omladinskog centra .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.